zondag 26 januari 2014

Wanneer worden er eindelijk stappen genomen tegen schurkenstaat USA?

Uit de door Edward Snowden gepubliceerde gegevens over het spionage-werk van  de NSA blijkt nu dat die enge club ook bedrijfsspionage pleegt. Vanavond geeft Snowden in een interview op de Duitse TV-zender ARD o.a. het voorbeeld dat ook bedrijfsgegevens van Siemens -ook als ze niet van belang zouden zijn voor de veiligheid van de VS- gebruikt (MISbruikt) zouden worden. Eerder zou de NSA juist te kennen hebben gegeven dat niet te doen. (NRC van vandaag).

We kennen dat soort leugens. Eerder ontkende Washington dat het spionage-netwerk Echelon voor bedrijfsspionage zou worden misbruikt. Frankrijk had de VS namelijk beschuldigd dat op deze manier vliegtuigbouwer Airbus orders in Saudi-Arabië zou kwijtgeraakt aan Boeing. Ondanks deze ontkenning gaf Washington toch aan dat de meeste belangrijke naties (ook Frankrijk) bedrijfsspionage plegen, dus...? (BBC News, 5 juli 2000).

Intussen doet het Verenigdestaatse schurkenrégime, dat zich altijd zo bezorgd maakt over de mensenrechten (in andere landen) verwoede pogingen om Edward Snowden in handen te krijgen. Niet om hem te eren voor zijn eerlijkheid en zijn bezorgdheid voor de mensheid, maar om hem te vervolgen. En dat kan (en zal) ongetwijfeld op misdadige wijze zijn. Diverse figuren uit de VS-spionagemafia en het Pentagon hebben al te kennen gegeven hem wel dood te willen schieten. (BuzzFeed, 16 januari 2014).
Het is net zoiets als de reactie van VS-president Eisenhower (en al zijn opvolgers), nadat Cubaanse vrijheidsstrijders onder leiding van Ché Guevara en Fidel Castro de onmenselijke dictator Fulgencio Batista hadden verdreven. De VS, die altijd zo hoog van de toren blazen als het gaat om mensenrechten waar dan ook (behalve natuurlijk in door hen gekoloniseerde landen, zoals Puerto Rico -en Irak en Afghanistan- en in bevriende schurkenstaten, zoals Israel) waren helemaal niet blij met de verdrijving van dictator Batista, want diens régime was juist erg gunstig voor bepaalde Verenigdestaatse sectoren (prostitutie, speelholen, de mafia - hij had bijvoorbeeld een goede band met mafioso Meyer Lansky).

Overigens neemt ook Nederland (via een locatie in Zuidkamp) deel aan het spionage-netwerk van Echelon. (NRC, 22 januari 2001), maar wie had anders verwacht van ons knikkerlandje, dat zijn uiterste best doet om de régimes van de schurkenstaten VS en Israel ter wille te zijn?

In 1998 werd trouwens ook al "geschokt" gereageerd op de Verenigdestaatse afluisterpraktijken. (NRC, 6 februari 1998). Helaas kan ik me niet herinneren dat daar ooit actie tegen genomen is, en daarom komt het ook zo vreselijk schijnheilig over om nu te horen hoe geschokt en verontwaardigd iedereen is.

WANNEER wordt de mensheid eindelijk eens wakker? WANNEER worden er eindelijk eens maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat OOK (en MET NAME) het régime van de Verengde Staten zich fatsoenlijk gedraagt? Dat zou toch niet zo moeilijk moeten zijn voor een natie waarin bijna iedereen doet alsof hij zijn hele leven modelleert naar de leer van Jezus Christus, hoewel...

In Mexico en Brazilië wordt tenminste duidelijk gereageerd: de Braziliaanse presidente zegt een bezoek aan de VS af en de Mexicaanse regering stuurt een kritische diplomatieke nota. Alleen moet het daar niet bij blijven!

Geen opmerkingen: