donderdag 12 juni 2003

Nova kwaliteitsprogramma?

Vroeger (nog niet eens zo heel lang geleden) was Nova een alom gerespecteerd actualiteitenprogramma van de Nederlandse televisie. Was, want het begint nu steeds meer te lijken op een SBS6-programma. Zo wist de Nova-redactie de hand te leggen op een onderzoek van de gerenommeerde (wat in dit geval betekent: beruchte) McKinsey, een bedrijf dat erom bekend staat voor veel geld dure rapporten te schrijven, die onverbiddelijk leiden tot reorganisaties van bedrijven en instanties en veelal tot massa-ontslagen. Het onderzoek dat Nova gezien had (ik kan me niet voorstellen dat ze er meer dan een vluchtige blik op geworpen hebben) was uitgevoerd op last van de Nederlandse overheid en de Nederlandse publieke omroepen en moest de efficiency van diezelfde publieke omroepen onderzoeken.

Een van de punten in het onderzoek was een drastische verlaging van het budget van Radio Nederland Wereldomroep, die in de praktijk zou neerkomen op opdoeking van de activiteiten van Radio Nederland Wereldomroep. Juist dat punt meende Nova gisteravond te moeten uitwerken in de uitzending, zonder daarbij verder nader in te gaan op de achtergrond en de andere onderdelen van het onderzoek. Diverse kranten hebben het onderwerp van Nova overgenomen (hoezo: journalistiek onderzoek?) om de stemming er een beetje in te houden.

Gelukkig wordt bij Radio Nederland Wereldomroep wél aan gedegen onderzoek gedaan en daar werd door middel van een persbericht (te lezen -in het Engels- op de Radio Nederland newsdesk: http://www.rnw.nl/realradio/html/medianews.html) uiteengezet dat het door Nova uitvergrote punt maar een van de diverse suggesties was om te bezuinigen en dat Radio Nederland Wereldomroep al op diverse vlakken aan het bezuinigen is, en dat het verder niet waarschijnlijk is dat de regering nog verdere eisen zal stellen aan een van de populairste internationale omroepen ter wereld.

Laten we hopen dat er bij de club van Zalm en Balk toch nog enige mate van intelligentie aanwezig is (al moet ik toegeven dat dat misschien wat al te optimistisch is) en dat ze deze onfortuinlijke suggestie meteen zullen doorspoelen. En eigenlijk zou die club van McKinsey ook maar meteen in de papierversnipperaar moeten...

Geen opmerkingen: