donderdag 19 juni 2003

Zendertje spelen

De Metro meldt vandaag meldt dat er stemmen gehoord worden die voor piratenzenders "een plekje op de etherband" willen reserveren. Er wordt overigens ook bij vermeld dat de resterende FM-frequenties toch eigenlijk wel voor jazz en klassiek bestemd moeten worden.

Een alternatief voor "een plekje op de etherband" voor piraten is het toestaan van zenders met een laag vermogen. Wanneer dit mogelijk zou zijn op de middengolf (waar zich toch al veel van de piraterij uit Noord- en Oost-Nederland afspeelt) is het probleem van het volle frequentiespectrum ook opgelost.

De piraten met laag vermogen hebben er alle belang bij niet op een frequentie uit te zenden, waarop een reguliere zender uitzendt, omdat ze dan nergens ontvangen kunnen worden. Bovendien leveren deze zwakke zenders buiten een beperkt gebied nauwelijks storing op. Met een laag vermogen zijn ze weliswaar slechts binnen een beperkt gebied te ontvangen, maar de meeste uitzendingen zijn toch vooral lokaal van aard.

Het restant aan FM-frequenties kan rustig voor jazz en klassiek bestemd worden, want het is verstandiger om deze piratenvrijplaats te beperken tot de middengolf, omdat op FM ook zenders met laag vermogen soms nog een groot bereik kunnen hebben.

Geen opmerkingen: