dinsdag 10 januari 2006

En hoeveel jeugdloonverlies sedert het aantreden van Balk?

De sufferdjes van vandaag (Metro en Spits) maken melding van het feit dat jongeren de laatste 5 jaar 8% van hun brutoloon verloren hebben (inflatie-gecorrigeerd veel meer).

Of de kop deugt niet, of de tekst van het artikeltje (afkomstig van het ANP) is bijzonder onzorgvuldig. Daarin wordt namelijk gesteld dat in 2001 werknemers tussen 15 en 30 in 2001 gemiddeld een bruto uurloon ontvingen van € 11,00. "Vorig jaar daalde dat tot € 10,11", en dat suggereert dat het verlies van 8% uit de kop helemaal in 2005 ontstaan is.

Het zou mij heel interessant lijken om te weten hoeveel de verlaging per jaar bedragen heeft. Het zou mij geenszins verbazen wanneer de verlaging grotendeels ontstaan is sedert het aantreden van het tragikomische duo Zalm en Balk.

Overigens: véél belangrijker dan het brutoloon zijn het nettoloon en vooral de koopkracht. Het lijkt mij heel waarschijnlijk dat met name de koopkracht van de betreffende groep een veelvoud van 8% is gedaald, net zoals overigens voor de meeste andere mensen...

Vandaag meldde NRC/Handelsblad (zoals te verwachten in een artikel met wat meer diepgang) dat het koopkrachtverlies van jongeren zo'n 15% zou bedragen, overigens ook over dezelfde periode 2001-2005.

Geen opmerkingen: