dinsdag 10 januari 2006

Land of the free? Their ass!

De natie die zo'n grote bek heeft als het gaat over de mensenrechten, probeert zelf op allerlei manieren door chantage en omkoping zijn zin te krijgen.

Zomaar twee voorbeeldjes, die ik al voor vandaag al vóór 07:00 in de trein las in de Metro:

Paul Bremmer III (een voormalig Verenigdestaats diplomaat) heeft gedreigd dat de Nederlandse belangen in de VS schade zullen ondervinden, wanneer Nederland niet wil meedoen aan de oorlog die de VS in Afghanistan aan het voeren zijn. Jaap de Hoop Scheffer (voormalig Nederlands politicus, die nu de baas is van de NATO, de door de VS gedomineerde oorlogmachine) heeft daarom het Nederlandse régime nogmaals opgeroepen toch kanonnevlees ("troepen" zegt Jaap de Opschepper) beschikbaar te stellen.

Ook Jordanië heeft zich laten chanteren. Eergisteren is daar een wet aangenomen die uitlevering van Verenigdestaters aan het Int'naal Strafhof in 's Gravenhage verbiedt. Een half jaar geleden had het Jordanse lagerhuis nog tegen deze wet gestemd, mede onder invloed van mensenrechtenorganisaties. Washington heeft echter gedreigd de hulp stop te zetten aan landen die meewerken met het Int'naal Strafhof en aangezien Jordanië voor 2006 rekent op een steun van 333 miljoen dollar, hebben ze heel pragmatisch besloten dat oorlogsmisdadigers en andere Verenigdestaters boven de wet staan.

Geen opmerkingen: