dinsdag 2 januari 2007

Dus nu is Irak democratisch, beschaafd?

En deze opmerking komt niet eens voort uit de vraag of een land dat de doodstraf kent wel als beschaafd kan worden beschouwd, en ook niet uit de twijfels (o.a. van Amnesty International) over de procesvoering.
Op dit moment vraag ik me vooral af waarom de Iraakse 'regering' niet eens een poging heeft gedaan om te zorgen voor de schijn van een respectvolle executie. Tot het laatste moment werd Saddam Hussein beledigd en beschimpt. Wie waren die schoften? Waren dat simpele boeren die 100 dollar gekregen hadden op voorwaarde dat ze zouden schelden? Waren het rechters, overheidsfunctionarissen? En het toppunt van de walgelijkheid was nog wel het feit dat de hele executie gefilmd is met een mobiele telefoon en via het Internet openbaar werd gemaakt. (Trouw)

De Iraakse 'regering' gaat weliswaar onderzoek doen naar degene die de executie van Saddam Hussein heeft gefilmd en naar degenen die niet het respect konden opbrengen om de executie tenminste op een ernstige zaak te laten lijken (El País). Dat neemt echter niet weg dat vooraf geen maatregelen genomen zijn om dit te voorkomen en het zou mij niet verwonderen wanneer dit onderzoek alleen wordt ingesteld onder druk van de internationale reacties.

Geen opmerkingen: