donderdag 11 januari 2007

Lekker gluren met Windows Vista

De National Security Agency (NSA), de Verenigdestaatse spionagedienst die belast is met 'het onderzoek naar buitenlandse electromagnetische signalen en met de bescherming van electronische informatie die van levensbelang is voor de nationale veiligheid van de VS' (definitie van de Information Warfare Home Page) heeft volgens het ANP (Spits), MicroSoft geholpen bij het 'beveiligen' van het nieuwe besturingssysteem Windows Vista, maar MicroSoft wil niet zeggen waaruit de bijdrage van het NSA precies bestond. Ook het instituut voor technologie van het ministerie van handel leverde 'een vergelijkbare bijdrage' (vergelijkbaar, dat betekent dus in deze context dat het om een niet nader gespecificeerde bijdrage gaat).

Misschien is er dankzij die samenwerking nu wel een achterdeurtje ingebouwd in Vista, waardoor de spionnen van de NSA (en de CIA, en wellicht zelfs ook clubs als de AIVD) elke computer met Windows Vista kunnen binnendringen en bespioneren, ongetwijfeld om het terrorisme te bestrijden - of ten behoeve van bedrijfsspionage (remember Airbus?) of om te achterhalen wie de bronnen zijn van kritische kranten, enz. Het gaat er tenslotte maar net om wat je onder 'beveiligen' bestaat en wiens belangen beveiligd moeten worden...

Dit gegeven past wondermooi in het Duitse voorstel om de overheid toestemming te geven om computers te besmetten met 'Trojaanse paarden' (C't N° 1/2007), uiteraard ook om het terrorisme te bestrijden. De bondsminister van binnenlandse zaken (Wolfgang Schäuble, van de conservatief christocratische CDU) wil dat het Bundeskriminalamt online computers mag doorzoeken door middel van schadelijke software. Volgens Schäuble moet "in een tijd met grote bedreigingen en gevaren het menselijk mogelijk gedaan worden voor de veiligheid". Voorlopig is deze bedreiging van de mensenrechten door een rechter van het Bundesgerichtshof tegengehouden, omdat "voldoende wettelijke basis" ontbreekt, maar je kunt erop wachten dat die wettelijke basis wel wordt aangemaakt.

Een waarschuwing lijkt me hierbij wel op zijn plaats: weet waar je aan begint wanneer je je computer besmet met Windows Vista!

Geen opmerkingen: