woensdag 30 december 2009

DNA-test voor Máxima?

De Galicische krant La Voz de Galicia publiceerde gisteren een artikel over een DNA-test, die op last van de rechter uitgevoerd wordt op de geadopteerde kinderen van Ernestina Herrera de Noble, eigenares van de Argentijnse krant Clarín. Op die manier kan vastgesteld worden of het gaat om kinderen van mensen die tijdens de dictatuur van Videla (1976-1983) verdwenen zijn, zoals de Grootmoeders van de Plaza de Mayo veronderstellen.

Op grond van een verleden maand door het Argentijnse Congres goedgekeurde wet moet het gerecht DNA-monsters laten onderzoeken, zodra er twijfel bestaat of iemand een kind is van een verdwenen slachtoffer van de dictatuur.

Misschien zou het ook een goed idee zijn om via haar DNA te laten onderzoeken of Máxima wel een dochter is van Jorge Zorreguieta, althans van zijn echtgenote. Gesteld dat zij ook een van die gestolen kinderen zou zijn (Zorreguieta verkeerde tenslotte in een gunstige positie om daar desgewenst voor in aanmerking te komen), dan is Nederland verlost van het stigma van een toekomstige koningin, die dochter is van een medeplichtige van een onmenselijke dictatuur. Ook hoeft Beatrix dan geen moeite meer te doen om de man de hand boven het hoofd te houden en kan hij in Argentinië zonder het risico van een diplomatieke rel voor het gerecht gedaagd worden.

Geen opmerkingen: