zondag 31 januari 2010

De US Navy heeft een van haar geheime gevangenissen vóór de kust van Haïti geankerd (overgenomen artikel)

Het volgende artikel werd op 20 januari dit jaar gepubliceerd op VoltaireNet.

Terwijl de inzet van meer dan 10 000 Amerikaanse soldaten in Haïti door vele Latijns-Amerikaanse leiders van Latijns-Amerikaanse is beschreven als invasie en bezetting onder het mom van humanitaire hulp, kunnen we alleen maar speculeren over de komst de USS Bataan.

Dit schip van de US Navy is in de laatste jaren in het geheim omgebouwd tot een drijvende gevangenis. Zijn vlakke dekken, ontworpen om troepen te vervoeren voor een landing, zijn voorzien van kooien. De gevangenen worden er aan dezelfde ervaringen onderworpen als in Guantánamo (zie Le secret de Guantánamo door Thierry Meyssan, gepubliceerd op Voltairenet op 28 october 2009).

Nadat het Pentagon deze realiteit lange tijd ontkend heeft, heeft het uiteindelijk toegegeven dat de USS Bataan inderdaad in december 2001 als gevangenis is gebruikt, maar dat het schip vanaf januari 2002 weer in gebruik was genomen voor normaal gebruik, wat overigens wordt ontkend door talloze specialisten, volgens wie het schip nog steeds wordt gebruikt als offshore gevangenis.

Het lijkt onmogelijk dat de gevangenen elders ondergebracht zijn na de aardbeving in Haïti en dat het schip weer is omgebouwd voor het vervoer van troepen.

Vertaald uit het Frans door Dwarslezer

Geen opmerkingen: