vrijdag 1 januari 2010

De Verenigde Staten analyseren doelwitten voor een eventuele aanval op Yemen (artikel uit CubaDebate)

Het volgende artikel was opgenonen in CubaDebate van 30 december 2009:

TV-station CNN meldde afgelopen woensdag dat de Verenigde Staten zijn begonnen mogelijke geografische doelwitten uit te zoeken in Yemen voor het geval dat president Barack Obama mocht besluiten een vergeldingsaanval uit te voeren naar aanleiding van de mislukte aanslag op een vliegtuig op kerstdag.

Er zouden zich al speciale Verenigdestaatse strijdkrachten en spionnen in Yemen bevinden om samen met hun collega's uit dat land leden van Al Q'Aida te identificeren.

CNN onthulde ook het bestaan van een nieuw geheim accoord tussen beide landen dat de Verenigde Staten machtigt om kruisraketten, gevechtsvliegtuigen en onbemande bewapende vliegtuigen in te zetten vanaf het grondgebied van Yemen, met toestemming van de regering van dat land.

Volgens het accoord zullen de Verenigde Staten hun militaire en spionage-acties in Yemen niet aan het publiek bekendmaken.

De onderzoekers zijn nog steeds bezig met het analyseren van de relatie tussen de mislukte aanslag en leden van Al Q'aida uit dat land.

De vermoede terrorist uit het vliegtuig, Umar Farouk Abdulmutallab, verbleef tot begin december in Yemen.

Intussen heeft de New York Times gemeld dat de, uit Nigeria afkomstige, terrorist waarschijnlijk geradicaliseerd is tijdens zijn verblijf in Groot-Brittannië, en niet in Yemen. Van 2005 tot begin 2009 studeerde hij aan het Londense University College.

Geen opmerkingen: