zondag 28 maart 2010

Laatste voorbereidingen voor de VS-aanval op Iran?

Onlangs werd een zending van 387 bunker busters, die oorspronkelijk voor Israel bestemd was, op last van Obama doorgestuurd naar de Verenigdestaatse militaire basis op de Britse kolonie Diego Garcia. In 2008 hadden de Verenigde Staten een Israelisch verzoek om deze wapens goedgekeurd. Deze zouden bestemd zijn voor het vernietigen van ondergrondse voorzieningen, o.a. met betrekking tot Iraanse kernwapens. Sinds zijn aantreden heeft Obama geen belangrijke Israelische verzoeken om wapentuig meer goedgekeurd. (World Tribune, 18 maart 2010).

Al op 14 maart 2010 berichtte de Schotse Herald over deze wapenlevering (in totaal 10 munitie-containers met ook nog ander wapentuig). De krant meldt dat, volgens experts, deze worden geïnstalleerd voor een aanval op de controversiële Iraanse nucleaire faciliteiten. Binnen enkele uren zouden 10.000 doelen in Iran kunnen worden gebombardeerd.
Alain Mackinnon, voorzitter van de Schotse Campaign for Nuclear Disarmament: "Het is duidelijk dat de VS-regering de oorlogstrommels blijft roeren over Iran, het meest recent in de verklaringen van de minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton. Dit lijkt op deprimerende wijze op de rhetoriek die we vóór de oorlog in Irak in 2003 hoorden."
De VS-basis op Diego Garcia werd in 1991 en 2003 gebruikt voor aanvallen tegen Irak.

Geen opmerkingen: