vrijdag 13 juni 2008

De Ieren hebben het Europa van de burgers voorlopig weer gered!!!

Bij het referendum van gisteren over de Europese grondwet het Verdrag van Lissabon, heeft 54% van de Ieren tegen gestemd. Het zit er natuurlijk dik in dat het Brusselse neoliberalisme gaat zoeken naar een nieuwe manier om zijn uitbuitingssysteem in te voeren, maar voorlopig zijn we in ieder geval weer even gered.

De wazige voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft te kennen gegeven dat de Europese Commissie weliswaar op een ander resultaat gehoopt had, maar dat hij dit resultaat niet ziet als "een stem tegen de Europese Unie". (de Ierse Independent van vandaag)

Dat kan hij wel zeggen (zijn maag is ongetwijfeld van streek en nu heeft hij wat last van zijn darmgassen), maar deze uitslag is uiteraard wél een stem tegen de Europese Unie, zoals die zich op dit moment aan het ontwikkelen is. Laten we hopen dat de burgers in de andere Europese landen ook beseffen wat voor risico's we nog steeds lopen en dat ze bij komende verkiezingen stemmen op partijen die een kritische houding hebben ten opzichte van het Europese uitbuitingskapitalisme.

Het is misschien niet bij iedereen bekend, maar in Nederland is het Verdrag van Lissabon weliswaar aangenomen door de Tweede Kamer, maar nog niet door de Eerste Kamer. Het is van belang dat dit ook niet meer gebeurt, nu dit Verdrag door de referendumuitslag in Ierland definitief van tafel is. Teken daarom de petitie op de site van Ander Europa, waarin de Eerste Kamer gevraagd wordt om af te zien van goedkeuring van dit Verdrag.

Geen opmerkingen: