zaterdag 7 juni 2008

Kletspraatjes over de kosten van de Nederlandse monarchie

Balkenende gaf eerder deze week toe dat eigenlijk niemand weet hoeveel het koninghuis precies kost. Bram Logger en Jet Mok verzamelden gisteren in Dag vast een aantal kostenposten, waarbij al wordt vastgesteld dat "Beatrix [...] er met haar familie aardig wat overheidsgeld doorheen [jaagt]." Dat 'overheidsgeld' is natuurlijk 'geld van de belastingbetalers'. "Het Rijk [de belastingbetalers dus] draait op voor [...] 114 miljoen aan koninklijke kosten."

Het is dan ook niet mis. Mevrouw Bea heeft zes paleizen, die elk jaar voor 35 miljoen onderhouden moeten worden, haar personeel kost jaarlijks 1½ miljoen euro en als ze haar verjaardag (in werkelijkheid die van wijlen haar moeder) viert, kost dat de 'uitverkoren' gemeenten ook honderdduizenden euri. Daarnaast is uit onderzoek van
RTL Nieuws gebleken dat er de laatste zes jaar bijv. voor minstens 2 miljoen euro gevlogen is door de familie Von Amsberg en dat dat bedrag niet als kosten voor het koningshuis geboekt is.

In het onderhavige artikel wordt nog verwezen naar een onderzoek van econoom Harry van Dalen (zie daarover ook mijn artikel Kwaliteit in propagandablaadjesland? van 31 januari dit jaar). Logger en Mok concluderen uit dat onderzoek dat Bea als 'merk' jaarlijks zo'n 4 miljard euro oplevert aan de Nederlandse economie, omdat zij een stabielere factor vormt dan een president, en 'vertrouwen is in de economie cruciaal'.

Harry van Dalen zal wel econoom zijn, maar veel belangrijker in de economie is de winst die behaald kan worden, en ik denk dat de steeds verder verlaagde belastingen voor het bedrijfsleven in Nederland een veel belangrijkere factor zijn dan het feit dat er elk jaar enkele malen een mevrouw met een vreemde hoed op wat open deuren intrapt en wat reisjes maakt. Of zou het volgens Van Dalen zo slecht gaan met de Verenigdestaatse economie omdat ze daar geen koning hebben? Ik denk het toch niet!

Geen opmerkingen: