vrijdag 9 oktober 2009

De laatste Obama-grap al gehoord?

Ik moet toegeven: het is een lugubere grap, maar... Hij heeft de Nobel-prijs voor de Vrede gekregen!

Wat heeft hij dan voor de vrede gedaan? Volgens de jury in Oslo krijgt hij de prijs "voor zijn uitzonderlijke inspanningen ten gunste van de versterking van de internationale diplomatie en de internationale samenwerking tussen de volkeren" (Le Monde, vandaag).

Als ík echter aan Obama denk, dan herinner ik me weliswaar de fraaie woorden tijdens zijn verkiezingscampagne, maar vanaf het moment dat hij president is geworden, is het bij die mooie woorden gebleven, want:
  • het concentratiekamp in Guantánamo is nog steeds niet gesloten;
  • de oorlog in Irak is nog steeds niet beëindigd;
  • de oorlog in Afghanistan is nog steeds niet beëindigd - sterker nog, er gaan nog steeds meer soldaten heen;
  • enkele weken geleden heeft het Verenigdestaatse régime het economische embargo tegen Cuba opnieuw verlengd;
  • onlangs sloot het Verenigdestaatse régime een overeenkomst met de Colombiaanse president Uribe over het gebruik van zeven militaire bases in dat land;
  • met de actieve steun van de CIA is in juni de wettig gekozen Hondurese president afgezet;
  • de oorlogszuchtige houding jegens Iran is nog steeds hetzelfde als onder Obama's voorganger, ook al klinkt de woordkeuze intussen misschien een beetje 'beschaafder';
  • Israel kan nog steeds onbeperkt verder gaan met het uitroeien van het Palestijnse volk.
En er zijn beslist nog meer voorbeelden, maar het bovenstaande rijtje lijkt me wel voldoende om aan te tonen dat er ook onder Obama geen sprake is van "versterking van de internationale diplomatie en de internationale samenwerking tussen de volkeren".

Niet dat het me overigens verbaast... Ook Henry Kissinger, een van de medeplichtigen aan de Verenigdestaatse moordpartijen in Vietnam, kreeg in 1973 de Nobelprijs voor de vrede - evenals trouwens de Noordvietnamese onderhandelaar Le Duc Tho, die hem echter weigerde, omdat er nog geen vrede was in Vietnam.

1 opmerking:

Wim Wejes zei

Hee!

We zijn toch niet vergeten wat Alfred Nobel, ondanks zijn mooie verbloemende achternaam, heeft uitgevonden en waarom zijn naam echt bekend is?

Volgens mij was dat het Dynamiet.

Dus het is wel een behoorlijk cynische grap...

(off topic: het buskruit werd uitgevonden door Berthold Schwartz, een monnik. Dan weet je wel hoe laat het is)