donderdag 8 oktober 2009

Oranje begint het benauwd te krijgen...

Trouw stelde gisteren wel heel dapper dat "de Oranjes [...] nog altijd [kunnen] rekenen op een brede steun in de samenleving", maar wanneer zelfs de voorzitter van de Oranjeverenigingen, Michiel Zonnevylle, al vindt dat Willem A. zich moet terugtrekken uit zijn villa-project in Mozambique (de Volkskrant van 4 october), dan is het duidelijk dat het eindelijk door begint te dringen tot de Oranje-club (ik had bijna "Oranje-Mafia" gezegd, maar omdat ik niet zeker weet of dat valt onder het tweede lid van artikel 42 van de Grondwet, zeg ik het toch maar niet) dat de "koning" dat misschien wel is bij de gratie van de niet-bestaande entiteit 'god', maar niet noodzakelijkerwijs bij de gratie van het Nederlandse volk.

En het is ook niet mis wat er alleen het afgelopen jaar al gebeurd is:
 • Via het 'werkpaleis' van Hare Koninklijke Bea worden schimmige belastingtruukjes uitgehaald, ofschoon de Tweede Kamer begin dit jaar al te kennen had gegeven dat dat niet de bedoeling was (zie o.a. de Volkskrant van 11 september 2009).
 • Verder houdt Willem A. zich vooral bezig met zichzelf en hij "gedraagt zich als een verwend kind" (zie o.a. De Pers van gisteren). Terwijl hij van ons geld met zijn gezin in Argentinië de bloemetjes buitenzet, spant hij een rechtszaak aan tegen een van de grootste persbureaux ter wereld omdat een van zijn fotografen het gewaagd heeft om -op openbaar terrein!- de zogenaamde 'kroonprins' en zijn gezin te fotograferen (zie o.a. de Volkskrant van 4 augustus 2009). Zou hij toch nog begrijpen dat het riskant is als het Nederlandse volk kan zien hoe hij profiteert van het geld van de Nederlandse belastingbetaler, terwijl die steeds meer moeite moet doen om de crisis te overleven?
 • Uit een peiling van het actualiteitenprogramma Netwerk van 23 september 2009 blijkt dat slechts 9% (negen procent) van de Nederlanders positief is over het huis van Willem A. in Mozambique. Willem A. en Máxima claimen dat ze met dat project "een bijdrage leveren aan de lokale welvaart en de ontwikkeling van de samenleving", maar de enigen die dat, denk ik, nog serieus nemen zijn de mensen van het Reformatorisch Dagblad (6 october 2009), maar dat is dan ook het lijfblad van de club van dezelfde 'god' van de koninklijke gratie. De plaatselijke bevolking is het er kennelijk niet mee eens, want "bij felle protesten van Mozambiquanen tegen het bouwproject [...] heeft het leger geschoten". Willem A. heeft zich intussen formeel gedrukt en heeft het project ondergebracht in een stichting. (Trouw van 18 september 2009.)
 • En terwijl de Balkenbende de hele Nederlandse samenleving (uiteraard met uitzondering van de bankpatsers, die ondanks hun verantwoordelijkheid voor deze kapitalistische crisis, met de hulp van Wouter Bos gewoon doorgaan met het incasseren van bonussen) bedreigt met talloze taktieken om haar nog meer uit te persen dan hij in de voorafgaande jaren met behulp van DSB-leugenaar Gerrit Zalm al deed (verhoging van AOW-leeftijd, bevriezing van studiefinanciering, verhoging van zorgverziekingspremie, verder uitkleden van het onderwijs, de gezondheidszorg en de ouderenzorg, dreigen met loonmaatregelen, enz.) wordt de bijstandsuitkering van Hare Koninklijke Bea, Willem A. en Máxima gewoon weer met tientallen duizenden euro's verhoogd (zie o.a. re.Public, 15 september 2009)...
Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de monarchie (Brabants Dagblad, vandaag). Er zal, vrees ik, wel niet veel uitkomen, maar het is in ieder geval goed dat het anachronistische verschijnsel monarchie weer bespreekbaar is. Misschien als beetje bij beetje duidelijker wordt met wat voor duistere zaakjes de zogenaamde 'Oranjes' (en hun omgeving: denk aan Jorge Zorreguieta of Prins Bernhard, of Willem I, II en III) zich ook in het verleden beziggehouden hebben, dan dringt het misschien ook eens ooit tot het Nederlandse volk door, dat het al eeuwen gewoon misbruikt is en wordt voor het instandhouden van een middeleeuws verschijnsel, waarvoor alleen in historische toneelstukken plaats is.

Tot slot nog enkele reacties van Spits-lezers op het bericht over de opmerkingen van Michiel Zonnevylle:
 • Die lui zijn de Toqquis onder de gekreunde heufden. (wachtmeester de bruy)
 • Kunnen Wim, Lex&Max zich niet gewoon terugtrekken IN dat vastgoedproject? (The Cunning Punt)
 • Je begrijpt toch wel hoe de lokale bevolking van zo'n project profiteert? Die mogen door het prikkeldraad kijken hoe de beau monde zich volpropt met moët en sevruga. (CaligulaRotterdam)
 • Hij wil gewoon op alle fronten aantonen dat ie echt afstamt van wijlen Bernhard. (Ad337)
 • Leden van de bilderberggroep zorgen goed voor zichzelf over de ruggen van anderen (R32)
 • ik lees net dat ie ook 2 vakantievillas in Argentinië laat bouwen, leuk dat wij dat allemaal betaald hebben! Wanneer maken we er nu eens een republiek van! (mrjixies)
 • WimMax b.v. mag wat mij betreft moreel failliet verklaard worden. Allemaal leuk en aardig die Oranjekliek, ze zouden alleen in staat moeten zijn hun eigen broek op te houden. Van hun riante toelage uit onze zak doorlopend vakantievieren en vervolgens in een ontwikkelingsland een leuke villa laten bouwen, geeft aan hoe ze over het plebs denken. Niet bepaald vreemd dan, dat hetzelfde plebs z'n mening over ons nationale waterhoofd in negatieve zin bijstelt. (koolteer)
 • 't is nog veel simpeler, laat Wimlex alsjeblieft daar bouwen en daar gaan wonen. Dan kan Máxima in een bananenrokje en WImlex met een peniskoker pronken, en kan hier de republiek uitgeroepen worden. Dat is een Win Wim situatie volgens mijn. (De Pruis)
 • met een groot raam in de badkamer zodat je tijdens het douchen kan zien hoe de plaatselijke bevolking 15 kilometer met een emmertje water loopt te sjouwen. (Het Zilte Nat)
De monarchie is dood, leve de republiek! zou ik zeggen...

Geen opmerkingen: