zaterdag 10 oktober 2009

Hoeveel doden door Franco en het franquisme?

Toevallig viel mijn oog op de nevenstaande link op een pagina van de Barcelonese krant La Vanguardia. De tekst meldt: "bijna duizend doden in de vijftig jaar van haar bestaan" (van de Baskische onafhankelijkheidsbeweging ETA).

Ongetwijfeld zullen er al meer mensen naar gevraagd hebben, maar nu wil ík het ook wel eens weten: hoeveel doden heeft de Spaanse burgeroorlog onder leiding van Franco (1936-1939), zijn dictatuur (van de burgeroorlog tot zijn dood in 1975) en zijn nog steeds niet helemaal verdwenen fascistische mentaliteit gekost?

Ofschoon Franco beslist heel wat meer dan "bijna duizend" doden gekost heeft, lopen zijn misdadigers, voorzover ze niet rustig doodgegaan zijn, nog rustig rond, en bekleden sommigen daarvan zelfs de laatste jaren nog hoge functies (of hebben die bekleed). ETA-leden daarentegen worden zwaar vervolgd en buitensporig gestraft (als ze al niet doodgeschoten worden). En dan te denken dat ETA niet eens bestaan had, als Franco en zijn maats zich niet aan de Spaanse Republiek vergrepen hadden, zodat eigenlijk die "bijna duizend" doden op het conto van Franco en het Spaanse fascisme geschreven zouden moeten worden...

Geen opmerkingen: