donderdag 29 oktober 2009

Wat als we het nu eens andersom deden?

Gisteren is in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor de ontelbaarste keer weer eens de door de Verenigde Staten opgelegde economische blokkade tegen Cuba veroordeeld, met een nóg meer overweldigende meerderheid van stemmen: van de 192 vertegenwoordigde landen stemden er 187 tégen de blokkade. Vóór de blokkade stemden de Verenigde Staten (ondanks de Nobelprijs voor de Vrede voor Barack Obama), Israel (uiteraard, dat durft niets te doen waarmee Washington het niet eens is, omdat die twee elkaars bloedige handen wassen), Palau (een kolonie van de VS), en zich onthielden de Marshall Islands (ook een Verenigdestaatse kolonie) en Micronesië... (zie o.a. De Pers van gisteren).

Zou het niet eens tijd worden om de vraagstelling om te draaien? Als we nu eens stemden over een economische blokkade tegen de Verenigde Staten? Stel je eens voor dat er 187 landen stemden vóór een blokkade van de VS? Dát zou nog eens een duidelijk signaal afgeven, en waarschijnlijk héél wat meer effect hebben dan een Nobelprijs voor een president met fraaie beloften, maar tot op heden nog maar verdomd weinig daden.

Het was natuurlijk nog beter geweest als enkele jaren geleden al besloten zou zijn tot die blokkade (dan zou het nu ook heel wat beter gegaan hebben met de wereldeconomie), maar we kunnen zo in ieder geval voor de toekomst nog heel wat ellende voorkomen. De hele wereldbevolking zou er dankbaar voor zijn - met uitzondering natuurlijk van enkele nutteloze leden daarvan (zoals grootaandeelhouders, commissarissen, een hoop politici), maar uiteindelijk hebben we die niet nodig voor een vreedzame wereld - en bovendien hebben ze al veel te lang hun bankrekeningen en hun buiken gevuld uit de zakken van de rest van de mensheid!

1 opmerking:

Wim Wejes zei

O Dwarslezer, pas toch op met omgedraaide vragen!

De USA zal dan vermoedelijk hetzelfde doen als Duitsland toen het na 1918 ook min of meer economisch geblokkeerd was.
Maar de USA heeft kernwapens, en ze lijken me dom genoeg om die te gebruiken...

Zeker nu ze de prijs van de Nobele dynamietmaker hebben gewonnen ;-)