donderdag 19 november 2009

Zó worden we dus in Nederland belazerd door de pers!

Onder de titel Griep treft vooral jonge kinderen geeft de Spits van vandaag ons een aantal bijzonderheden over het aantal grieppatiënten, een en ander op grond van gegevens van de "Grote Griepmeting" en van onderzoeksinstituut Nivel. Er is een bijv. "in de afgelopen week" een sterke toename geweest van "het aantal jonge kinderen (0-14 jaar) dat griep heeft". Het is echter moeilijk vast te stellen om hoeveel kinderen het precies gaat, want "in deze leeftijdsgroep is het aantal deelnemers aan de griepmeting relatief klein". "Ook binnen andere leeftijdsgroepen neemt het aantal griepgevallen toe" en "vorige week had ruim een half procent van de Nederlandse bevolking griep."

Zie hoe hier steeds over "griep" gesproken wordt, en niet over "A/H1N1", "Mexicaanse griep" of "Varkensgriep", nee: "griep", zonder nadere specificatie.

Pas in het tweede deel van het artikel wordt, in een andere context (de vaccinaties) gesproken over "de Mexicaanse griep", bijv. over hoeveel mensen zijn/worden opgeroepen om zich te laten inenten.

En aan het eind van het artikel wordt dan weer verwezen naar de website van de Grote Griepmeting, waar "actuele informatie beschikbaar [is] over het aantal griepgevallen in Nederland".

Het is duidelijk dat wij, oppervlakkige lezers als we geacht worden te zijn, automatisch moeten concluderen dat de toename van het aantal grieppatiënten betrekking heeft op het aantal mensen dat aan de Varkensgriep lijdt. Dat staat echter nergens en het kan best in 95% van de vermelde gevallen gaan om besmettingen met de gewone seizoensgriep.

Waarom is de Varkensgriep overigens in Nederland plotseling van naam veranderd, in "Mexicaanse griep"? Is de politiek misschien bang dat er flauwe grapjes worden gemaakt over de 'varkens', die ons proberen bang te maken om ons ook in deze tijd van crisis nog geld uit de zak te kunnen kloppen (met de steun van de Nederlandse overheid)?

1 opmerking:

Thesingh zei

Goed dat je hier wat over zegt. Je bent niet de enige die dit opvalt. Wat ik helemaal grappig vindt is dat er mensen zijn die vinden dat de pers al helemaal geen wederhoor moet geven aan mensen die kritisch zijn over vaccinaties.