maandag 30 november 2009

Honduras - wat nu?

Het Hondurese volk heeft zich uitgesproken en overweldigend de door dictator Roberto Micheletti uitgeschreven verkiezingen geboycot. In berichten van de Hondurese radiozenders Radio Globo en Radio Progreso wordt gesproken over 60 of 65% van de kiesgerechtigden die thuis zijn gebleven, waardoor het resultaat niet geldig zou zijn. Ongetwijfeld zouden zich nog meer mensen van stemming onthouden hebben zonder de druk en dreigementen van het illegale régime van Micheletti: ambtenaren en werknemers van bepaalde bedrijven zouden ontslagen worden, wanneer ze vandaag niet kunnen aantonen -door middel van de speciale inkt op een vinger- dat ze gestemd hebben.

De Nationale Verzetsbeweging heeft voor vandaag opgeroepen tot een grote protestmars om nog eens extra duidelijk te maken dat het Hondurese volk de baas is en moet zijn in het land.

Nicaragua en El Salvador hebben gisteren -nog steeds volgens informatie van Radio Globo en Radio Progreso- hun landgrenzen met Honduras gesloten.

De vraag is echter wat de rest 'het buitenland' zal doen. De Verenigde Staten zullen, samen met hun onafscheidelijke broeder in de misdaad Israel, en met de marionettenregeringen in Panamá, Peru en Colombia het resultaat van deze 'verkiezingen' erkennen. De rest van de Latijns-Amerikaanse naties heeft al bevestigd dat ze dat niet zullen doen.

De Europese Unie heeft het régime van Micheletti niet erkend, maar het is de vraag of zij (onder druk van Washington?) wellicht alsnog van mening zal veranderen. Misschien met het excuus dat de bevolking van Honduras niet het slachtoffer mag worden van een politieke beslissing - een argument dat overigens niet werd gebruikt toen op last van Washington Irak moest worden geboycot, of ten opzichte van de israelische misdaden jegens het Palestijnse volk.

Het is hoe dan ook duidelijk dat het Hondurese volk niet bereid is te leven onder een dictatuur...

Geen opmerkingen: