zaterdag 28 mei 2022

Hoge ambtenaren en politici persoonlijk aansprakelijk stellen, wat mij betreft...

Het is steeds hetzelfde verhaal, ambtenaren bij de Belastingdienst (en het verantwoordelijke ministerie, dat in ieder geval onvoldoende toezicht heeft gehouden) stort(en) duizenden mensen (en hun kinderen) in de ellende en drijven hen tot bittere armoede of zelfs zelfmoord, omdat er een of ander algoritme is bedacht om fraudeurs te ontdekken - en toevallig slaat dat algoritme bij voorbaat aan bij niet-Westerse (achter)namen. Ondanks het feit dat al vastgesteld was dat het algoritme vooral ellende veroorzaakte, deden de verantwoordelijken alsof hun grote neuzen bloedden. En toen eindelijk (met dank aan met name Pieter Omtzigt en Renske Leijten) de bende van Rutte-III er niet meer omheen kon, is er nu anderhalf jaar later, nog steeds niet serieus werk gemaakt van het zover mogelijk schadeloos stellen van de slachtoffers. Rutte-III werd door dit schandaal wel bij het grof vuil gezet, maar bijna een jaar later kwamen de verantwoordelijken toch weer als Rutte-IV door een achterdeur binnen...

Ook in verband met de aardgaswinning in Groningen is het van hetzelfde laken een pak. Zoals de NRC en het Dagblad van het Noorden hebben vastgesteld, hebben topambtenaren (waaronder de directeur-generaal Energie van het ministerie van Economische Zaken) actief informatie over de gaswinning in Groningen tegengehouden - al in februari en mei 2014!

Natuurlijk kunnen ambtenaren en politici zich ook wel eens vergissen, maar in dit geval kan daarvan geen sprake zijn. Ook Mark Rutte en Wopke Hoekstra (of Sigrid Kaag) hebben voldoende boter op hun hoofden om voor eeuwig aan de schandpaal genageld te worden.

Dit zijn maar twee voorbeelden van foute politiek van foute politici, wie hieraan niet voldoende heeft kan in een paar uur tijd in oudere publicaties legio andere voorbeelden vinden!


Ze zitten er niet mee, want ze worden gewoon weggepromoveerd naar een ander ministerie of een andere functie en ze gaan door alsof er niet aan de hand is (geweest).

Daarom denk ik dat er niets anders opzit dan de verantwoordelijken voor grove (en minder grove) fouten persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor hun mistappen. Het zou al heel mooi zijn als ze uit hun eigen zak (desnoods met een faillissement als gevolg) de veroorzaakte schade zouden moeten vergoeden. En dan mogen ze nog blij zijn dat in Nederland nog min of meer sprake is van een rechtstaat, want in dictaturen worden blunderaars bijv. levenslang naar Siberië verbannen of ter dood veroordeeld.

Helaas verwacht ik niet dat een dergelijke drastische maatregel (daarmee bedoel ik dus de hooftelijke en persoonlijke aansprakelijkheid) ooit zal worden ingevoerd, want de Nederlandse politici schermen wel met hun democratische overtuiging, maar dat geldt niet meer wanneer hun eigen hachje gevaar loopt...

Geen opmerkingen: