maandag 23 mei 2022

Is VS-president Biden ook 'een beetje' gek (aan het worden)?

Goed, in mijn stukje van 15 februari dit jaar had ik al aangegeven dat het voor de economie (lees: de wapenindustrie) van de Verengde Staten wel gunstig zou zijn als Rusland door de (toen nog niet begonnen) oorlog in Oekraïne verzwakt zou raken, "waardoor de VS weer kan proberen weer de belangrijkste economie op de wereld te worden - al zullen ze dan ook China nog moeten zien te verzwakken", maar ik had niet verwacht dat hij daar zo snel mee zou beginnen.
Terwijl hij nog druk bezig is miljarden uit te trekken om Oekraïne te steunen, heeft hij nu ook Taiwan toegezegd om het land te steunen als China het mocht aanvallen (zie de Volkskrant en de NRC van vandaag). Achteraf is hij daarvoor door het Witte Huis wel op zijn vingers getikt, maar het is de vraag of hij daar iets van geleerd heeft.

Het is in ieder geval duidelijk dat hij niet zoveel historische kennis heeft (of een veel te hoge dunk heeft van de militaire overmacht van de VS), want anders had hij bijv. uit de mislukkingen van Napoleon en Hitler kunnen afleiden dat het link is om op diverse fronten oorlog te voeren - zelfs op één front kan het nog danig tegenvallen, zoals in Vietnam!

Een derde Wereldoorlog zal de VS, die op grote afstand liggen van zowel China als Rusland, veel minder deren dan de rest van de wereld, en tegelijkertijd de Verenigdestaatse wapenindustrie geen windeieren leggen!Geen opmerkingen: