maandag 16 maart 2009

Het is ook moeilijk als de overheid de burgers belazert...

De Pers besteedt vandaag aandacht aan het feit dat het bestrijden van terrorisme best moeilijk is, want:

Het irritante is echter dat het allemaal niet meer duidelijk is wat er aan de hand is. Onze burgerrechten worden uitgehold, beperkt en afgepakt onder het mom van terreurbestrijding, waarna uiteindelijk blijkt dat toch nog steeds, ondanks alle zogenaamd preventieve opsporingsmogelijkheden (die ervoor zorgen dat iedereen tegenwoordig bij voorbaat voltijds verdacht is), afgegaan wordt op anonieme tips om grootschalig uit te pakken.

Het kan niet genoeg gezegd worden: het terrorisme komt de neoliberale internationale uitstekend uit om ons terug te dringen in de rol van slaven voor het kapitalistische winstbejag. Het is op de eerste plaats zeer de vraag in hoeverre er wel écht sprake is van terrorisme.

Wat er op 11 september 2001 in o.a. New York gebeurde is in ieder geval
niet gebeurd zoals men ons wil laten geloven. Hoe het wel gebeurd is... ik ben bang dat onze stoutste fantasieën daar misschien een beetje bij in de buurt komen. Het is tenslotte niet de eerste keer dat de Verenigdestaatse overheid burgers opgeofferd heeft voor de belangen van de wapenindustrie. Denk maar aan de Lusitania die met opzet in 1915 werd blootgesteld aan Duitse duikboten en dan ook prompt gekelderd werd (illustratie uit de Panorama van 13 mei 1915). Naar aanleiding hiervan gingen de Verenigde Staten deelnemen aan de Eerste Wereldoorlog.

Of denk aan de Japanse aanval op Pearl Harbour, waarover de Verenigdestaatse overheid vooraf gewaarschuwd werd, maar naar aanleiding waarvan als enige de nieuwste oorlogsschepen afgevoerd werden (maar niet de soldaten die op de overgebleven oude oorlogsschepen ingedeeld waren). Deze zogenaamde verassingsaanval was nodig om deelname aan de Tweede Wereldoorlog mogelijk te maken.

Of aan het overdreven 'Tonkin-incident' dat voor president Johnson als excuus diende om de oorlog in Vietnam grootschalig aan te pakken, terwijl zijn vermoorde voorganger, John F. Kennedy, juist aan het proberen was zich uit die oorlog terug te trekken. Overigens is het ook nog steeds niet duidelijk, wie er achter de moord op Kennedy zat, maar de wapenindustrie gooit ook daarin hoge ogen.

Of denk tenslotte aan de Verenigdestaatse soldaten die in Irak gedood moesten worden voor de belangen van het Verenigdestaatse kolonialisme, met als excuus verzonnen massavernietigingswapens...

En voorzover er dan ook nog sprake is van werkelijk terrorisme, is dat maar al te vaak niet meer dan een reactie op het machtsmisbruik door het kapitalistische kolonialisme.

Ik zal het dus nog maar eens een keer vertellen, voor degenen die niet slim genoeg zijn om het uit zichzelf te snappen: het staatsterrorisme (van de VS en hun kornuiten) kan met een politieke beslissing simpelweg beëindigd worden. Het terrorisme dat een reactie is op de kapitalistische uitbuiting kan ook beëindigd worden door dat machtsmisbruik te beëindigen en eindelijk eens werk te maken van een rechtvaardige wereld.

De politici (en anderen) die weigeren hun eigen belangen ondergeschikt te maken aan de belangen van de hele mensheid, verdienen een levenslange gevangenisstraf.

1 opmerking:

Anoniem zei

Tja zou mooi zijn als er gerechtigheid komt en ook de bankers voor vele jaren achter de tralies gaan :)

Ik neem aan dat je geen bezwaar hebt als ik "zoals bankiers" toevoeg achter "en andere" groet ;)