dinsdag 3 maart 2009

Hoe walgelijk kunnen mensen zijn?

De Spits meldde vanochtend (in de papieren editie) op de voorpagina dat er in Nederland een club is opgericht die vindt dat een kwart van de Nederlandse ontwikkelingshulp (€ 418 miljoen) moet worden besteed aan de 2,2 miljoen gezinnen in Nederland die van een minimum inkomen moeten rondkomen. Deze club, de BVVU (Spits heeft het per abuis over BWU) wil dit door idee middel van een burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer laten plaatsen.
De voorzitter van de BVVU vindt dit hard nodig, want "Nederland is het enige land dat strikt vasthoudt aan de 0,8 percent van het BNP voor ontwikkelingshulp".

Dit is een heel fout idee, en wel hierom:
  • het ontwikkelingsgeld is bestemd voor mensen die het onnoemelijk veel zwaarder hebben dan welke inwoner van Nederland dan ook, mensen die geen schoon drinkwater hebben, nauwelijks te eten hebben, niet kunnen rekenen op medische zorg, en maar al te vaak blootgesteld zijn aan natuurrampen;
  • er is in Nederland een groep mensen die een veelvoud van die 418 miljoen euro niet eens zou missen, en dat zijn dan bovendien ook nog eens de mensen die schuldig (of ten minste medeplichtig) zijn aan de ellende waarin een groot deel van de gewone inwoners van de westerse landen nu terechtgekomen is: de bankdirecteuren, de directeuren van de multinationals en niet te vergeten de aandeelhouders van deze bedrijven. Deze lui hebben hun bankrekeningen tot barstens toe volgepropt met geld dat ze overal vandaan hebben gegraaid door het uitbuiten en ontslaan van arbeiders, door delen van bedrijven met woekerwinsten te verkopen aan andere bedrijven en door gerotzooi met bedrukt papier (zogenaamde aandelen).
  • Nederland besteedt volgens de berekeningen van de Balkenbende weliswaar 0,8% van het BNP aan ontwikkelingshulp, maar een aanzienlijk deel van dit geld wordt besteed aan de koloniale oorlog (de zogenaamde wederopbouw) in Afghanistan.
Kortom: driewerf foei! En een tip voor de BVVU: een burgerinitiatief om de woekeraars hun misdadig verkregen geld af te pakken!
save

Geen opmerkingen: