zondag 1 maart 2009

De nieuwe oorlog: nu nóg schoner (voor de aanvaller)

Vlak na zijn aantreden als president van de Verenigde Staten liet Barack Obama een aanval uitvoeren in Pakistan op wat twee steunpunten van Al Q'aida zouden moeten zijn. Daarbij werden 18 mensen gedood, waaronder "vijf buitenlandse militanten".

Bij de eerste van de twee aanvallen werden drie raketten afgevuurd vanuit een onbemand vliegtuig (ook drone genoemd). (New Zealand Herald van 24 januari 2009, en CBC News van 23 januari 2009). CBC News noemt de drones ten onrechte 'spy planes' (spionagevliegtuigen).

Ook Israel gebruikte tijdens de recente aanvallen op de Gaza-strook drones in een kennelijke poging om zoveel mogelijk dood en verderf te zaaien (IPS, 12 januari 2009).

Het moge duidelijk zijn, dat het de bedoeling is dat oorlog steeds minder riskant wordt voor de aanvallende partij, minder riskant - maar daardoor tegelijkertijd ook gemakkelijk om te voeren en te beginnen. Immers, de aanvallen kunnen vanuit het Pentagon (ik noem zomaar een willekeurige plek) gecoördineerd worden. Aan de hand van satellietbeelden en luchtopnamen vanuit drones kunnen andere drones met bommen op pad worden gestuurd. Het leger van de aanvallende partij loopt nauwelijks risico (let maar op de verschillen tussen enerzijds de aantallen in Irak vermoorde burgers en vermoorde bewoners van de Gaza-strooken en anderzijds het aantal gedode Verenigdestaatse en Israelische soldaten).

Op 3 en 4 februari kwam intussen in Bad Godesberg het Studiengesellschaft der Deutschen Gesellschaft für Wehrtechnik [Studiegenootschap van het Duitse Genootschap voor Verdedigingstechniek] bijeen voor het forum "Unmanned Vehicles II; Land – Luft – See" (ziehier de uitnodiging voor dit forum).

Zie ook een artikel in C't 5/2009, waarin Peter-Georg Stütz, een hoge militair in dienst van het Duitse Ministerie van Oorlog, geciteerd wordt uit zijn verklaring dat het "doelmatig" is om "UAV's te bewapenen"...

Met een beetje pech worden voortaan bij oorlogen alle burgers uitgemoord en blijven alleen alle militairen in leven (en ongetwijfeld de grote kapitalisten, voor wie tenslotte de oorlogen gevoerd worden).

Geen opmerkingen: