vrijdag 18 september 2009

De gevolgen van de crisis voor de arbeidersklasse...

Inmiddels is zowat overal bekend wat de gevolgen zijn voor de arbeidersklasse van de -door de kapitalistische wereld pas eind 2008 waargenomen, maar door iedereen die zich ooit met marxistische economie bezig gehouden heeft voorspelbare- economische crisis.

In Nederland is de werkloosheid in augustus 2009 opgelopen tot 5% - dat was in augustus 2008 nog 3,8% (CBS, 17 september 2009), wat uiteraard nog niets is in vergelijking met de werkloosheid in Spanje, die intussen al is opgelopen tot 17,9% en eind van dit jaar al zal zijn opgelopen tot 20% van de beroepsbevolking (TeleSur van 7 september 2009).
Maar de maatregelen ter bestrijding van de crisis worden in Nederland dan ook rustig naar de toekomst geschoven, ook al is het onvermijdelijk dat de kosten daardoor nog verder oplopen.

Afgelopen dinsdag las Hare Koninklijke Bea de begroting voor 2010 voor, zoals de Balkenbende die bij elkaar had gefantaseerd, en de twee voorbije dagen was het de bedoeling dat het parlement over die plannen zou praten. Daarvan kon echter geen sprake zijn, want de Balkenbende was erin geslaagd zich te beperken tot het instellen van een twintigtal commissies, die moeten onderzoeken op welke plaatsen geld weggehaald kan worden. Iedereen die de politiek in dit land kent, zal weten dat er niet getornd zal worden aan de bestelling van de JSF-straaljagers (waarvan de uiteindelijke prijs nog steeds niet duidelijk is) noch aan de Nederlandse deelname aan de moordpartijen in Afghanistan, noch aan het zogenaamde 'koningshuis' - ofschoon het misschien best een aardig idee zou zijn om dat te privatiseren en het te verkopen aan een of ander buitenland; misschien iets voor de Verenigde Staten (daar houden ze wel van circusfiguren aan de top - denk maar aan Bush & Bush, of aan Reagan)?

Door de instelling van die commissies moet ongetwijfeld voorkomen worden dat de gevolgen al vóór de parlementsverkiezingen van 2011 voelbaar worden, want tegenwoordig denken politici niet verder dan tot de komende verkiezingen, waarbij ze er dan voor zorgen om vlak daarvóór de bevolking een sigaar uit eigen doos te geven. Met de gebruikelijke propaganda van de gelijkgeschakelde pers en het TV-journaal, vergeet het kiesvee dan de door het zittende régime in de voorafgaande periode over de bevolking uitgestorte ellende. Alleen op die basis is Balkenende er vier keer in geslaagd een Balkenbende aan de macht te krijgen.

Het is me overigens intussen wel duidelijk waar de traditie vandaan komt die vereist dat de aanwezigen bij het voorlezen van de 'Troonrede' absurde (en ongetwijfeld peperdure) gedrochten op het hoofd dragen, als ze al niet getooid zijn met afzichtelijke kapsels of stupide brillen. Al die geldverspillingen (zie op Zaplog van 16 september 2008 voor de hoeden van verleden jaar) zijn alleen bedoeld om ervoor te zorgen dat wij de lege blikken niet zien die uit de holle hoofden van die uitvreters stralen.
Uiteraard heb ik het hierbij niet over de 'dingen' die Hare Koninklijke Bea draagt, want daarover mag ik (conform artikel 42 van de Nederlandse Grondwet) niet oordelen.

1 opmerking:

Koert Chester zei

koppijnpetjes

Ik zal vast niet slim genoeg zijn, maar of ze nou een putdeksel op d'r kop hep, of 'n halve struisvogel aan bloeddoordrenkte veren, wat zegt dat over het mens in de hobbezak?

Is het niet duidelijk dat de meeste dames in het regeringsapparaat vooral bezig zijn met het etaleren van hun hoofdelijke onnozelheid. Zullen de kerels blij zijn, asdat ze niet hoeven te laten zien dat zij uit hetzelfde waaibomenhout gesneden zijn.

As ik dat artikel 42 goed lees, staat daar niks anders in dan dat de Koning (moet met hoofletter) zo stevig in de vernis zit, dat er geen krasje op kan kommen en as er wel een krasje opkomp, dat dan de ministers daar de schuld van zijn. Beetje dom zo'n artikel, want stel je voor dat er geen minister in de buurt was as de Koning zo hard moet lache datter een krak in het vernis gebeurt. Das eigelijk ook wel logisch, want met die geplooide pluimstrijkerds in de buurt valt er niks te lache, helemaal nooit niet. Maar toch dom geschreven, want as je ergens niet bent, hep je het ook niet gedaan gekund.

En heel vreemd dat er nergens staat dat de Koning ook een vrouw kanmag zijn. Hoe lang wordt dit land eigelijk al illegaal geregeerd. Al zeker drie vrouwen lang, hoewel ze niet echt lang waren. Alleen ergens achteraf in die Nederlandse Grondwet (al die hoofletters bij gewone woorden, doe maar duur) staat er dat een formulier aangepast moet worden bij het afkondigen van wetten aster een Koningin regeert, lekker stiekem ingevoegd. Omdat er iemand zo snuggere pietje was om daarover stennis aan te vragen?

Maar goed, omdat die ministers geen verstand van regeren hep, doen ze steeds maar weer kommissies in de groep gooien, want dan kenne die de problemen vinden om op te lossen, in Koningswater tuurlijk (grapje moet kunnen).

En de Koning had een dooie vogel op z'n kop, niks mis mee, als 't bloed maar niet in z'n ogen druipt, want das knap irri soms, zelfs met zo'n dikke laag parketlak erop geplamuurd.