donderdag 3 september 2009

Liefde voor Afrika (column van Luuk Koelman)

Lieve vrienden uit Machangulo! Ik spreek tot u via uw dorpsomroeper. Dit omdat u, zo heb ik begrepen van mijn schoonzus Laurentien, niet kunt lezen en schrijven. Allereerst wil ik u via deze brief van harte gelukwensen, want wat woont u toch op een paradijselijk schiereiland hier in Mozambique. Al die wonderschone Afrikaanse natuur, fenomenaal!

Mijn familie heeft al generaties lang een warme band met Afrika. Mijn opa zaliger, een deugniet met het hart op de juiste plaats, ging hier regelmatig op safari. Olifanten waren zijn lust en zijn leven, maar ook joeg hij onvermoeibaar op al dat andere moois wat moeder natuur hier te bieden heeft. Persoonlijk val ik echter meer op blond en dat geldt ook voor mijn vrouw.
Klik hier voor de volledige column.
Gedeeltelijke overname van deze, vandaag in de Metro gepubliceerde column, geschiedt met toestemming van de auteur, Luuk Koelman.

1 opmerking:

Antwan Gollipaop zei

stoffig fonteintje

ach lieve willempje,

die grootheidswaan van dat veel te grote ge-alexander heb ik altijd al aan je erg trickie moemsie geweten, en dat jij je opofferde om een minimale foute dochter te huwen heb ik altijd lovenswaardig gevonden, maar dat je nu meent dat je de arme zwartjes vooruithelpt door je blanke geglitter met villa's en korruptie, en hekken en bewapende waakhonden en dat ze blij mogen zijn met wat jouw genen aan bastaarden belooft, dat vind ik te ver gaan - als je zonodig in de rondte wilt neuken, dan doe je dat met de gaarkeukenbezoeksters in je eigen dorp (aan de poort van je 'huisje' weten ze vast wel waar je die kunt vinden), maar ja, dat lukt waarschijnlijk niet, want die gaan niet meteen op hun rug liggen als je naar ze grijnst en misschien hebben ze ook wel iets aan te merken op je 'gereedschap', dat je het wat beter schoon moet houden en zo (vergrootglas erbij misschien), want zo mondig zijn die blanke steuntrekkers van tegenwoordig hier te lande - o ja, als je nog een poolse of roemeense wilt scheppen, moet je snel zijn, want bij de volgende klucht die hier verkiezingen heet wordt die gebleekte schreeuwlelijk minister-president (zijn we eindelijk van die halfblinde balknarcist af) en die stuurt ze allemaal terug naar waar ze vandaan komen - oy, misschien moet jij dan ook het land wel uit, want een echte nederlander ben jij ook niet, ook al ben je hier geboren - ach, wat maakt het uit, je fokzeug wil toch terug naar haar pappie's huis die nooit iets kwaads gedaan heeft, omdat-ie zo niet is en omdat-ie dat nooit heeft toegegeven, dan kan ze gezellig snotteren in tangoland als opa weer uitgezwaaid wordt*), kunnen je kinderen ook gewoon weer met de verkeerde 'gründlichkeit' worden grootgebracht (opgevoed zou hier een te verkrampt woord zijn).

ach lieve willempje,

als je zo graag donkerbruin wilt porren, ik raap (gebukt, eh genomen) wel een zepie voor je op - beter kun je het niet hebben ... heb ik gewoon voor je over, eenmalig, en dan voorgoed pleitesteine voor jou, okee? lullen we nergens over, maten onder elkaar en zo.

ach lieve willempje,

ik heb begrepen dat er vóór je huisje een grote waterpartij met vallen en stijgers komt te liggen - dat moet kunnen, want jij bent immers het watermispunt van de familie - wat ik vervelend vind, is dat er daardoor alleen maar bedorven water in wilddrenken overblijft voor de autochtone bevolking - en in de bouwvallige (aan de omgeving aangepast is zo'n leuke omschrijving) schooltjes hangen mooie wasbakkies aan de wandjes, maar als er al wat uit de kraantjes komt, dan is het hooguit hijgend gepruttel en pufjes zand - daar kan ik me zo kwaad over maken, maar dat stel ik nog heel even uit, okee?


*) adios nonino = de balle, ouwe