woensdag 30 september 2009

Goede eerste stap in Spanje en uitstekend voorbeeld voor Nederland

De Spaanse pers meldde gisteren (o.a. El País) dat voor volgend jaar de uitkering voor het Spaanse "koningshuis" voor het eerst bevroren wordt (weliswaar op 8,9 miljoen euro, maar het wordt bevroren!), terwijl het inkomen van de eerste minister, José Luis Rodríguez Zapatero, voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt gehandhaafd op het peil van 2008, € 91.982,40 voor het hele jaar. Ook voor de drie vice-premiers en de overige ministers wordt het inkomen gehandhaafd op het peil van 2008: respectievelijk € 86.454,35 en € 81.155,04.

Een mooie volgende stap zou zijn het afschaffen van de monarchie. Nu de uitkering voor het 'koningshuis' (overigens op eigen voorstel [al zal daar wel een zekere PR-bedoeling achtergezeten hebben] - zie El Correo Gallego van gisteren) toch al bevroren wordt, is al een eerste stapje gezet op weg naar de Spaanse Republiek...

Nederland zou het goede voorbeeld van Spanje wel mogen volgen: de uitkering van Bea, Willem A, en Máxima bevriezen (zonder hun de kans te geven het eerst op het peil van het Spaanse 'koningshuis' te brengen); uiteraard ook het inkomen van de premier, vice-premiers en de andere ministers bevriezen - en het zou ook een uitstekend idee zijn om de Balkenende-norm (€ 181.000,--) te vervangen door de Zapatero-norm.

Geen opmerkingen: