dinsdag 29 september 2009

Wanneer gaan de VS dictator Micheletti openlijk steunen?

Spits meldt vandaag onder de kop VS: Terugkeer van Zelaya onverantwoord, dat de stiekeme terugkeer van Zelaya naar zijn land onverantwoord was, omdat dat niet in het belang was van de democratie in het land (volgens de OAS, de Organisatie van Amerikaanse Staten). Op de site van de OAS kan ik hierover niets vinden... Het bericht komt echter uit Washington, al wordt er niet bij verteld uit welke bron.

In de New York Times van gisteren wordt het iets duidelijker. Daar wordt namelijk aangegeven dat 'de Verenigdestaatse afgevaardigde bij de OAS [...] ook harde woorden [had] voor Zelaya, en zijn terugkeer naar Honduras "onverantwoordelijk en dwaas" noemde'.

En zo grijpt het allemaal weer in elkaar. Toen Manuel Zelaya was afgezet, werd hij per vliegtuig naar Costa Rica overgebracht. Onderweg maakte het vliegtuig nog even een tussenstop op de Verenigdestaatse legerbasis Palmerola in Honduras. Waarom? Wijst dat er niet op dat het Verenigdestaatse leger (en dus het VS-régime en zeker de CIA, mogelijk zonder dat Obama daarvan op de hoogte was) op een of andere manier bij de staatsgreep betrokken was?

Dat verklaart ook tevens waarom Obama in eerste instantie de staatsgreep in niet mis te verstane woorden veroordeelde, maar later (ongetwijfeld nadat hij door anderen in het Verenigdestaatse régime op zijn vingers was getikt) zich bleef beperken tot mooi klinkende woorden. Zie het volgende fragment van een uitzending van de Venezolaanse TV-zender VTV en van Democracy Now:

Het zou me niet verbazen wanneer binnenkort Washington verklaart dat dictator Micheletti wel niet erg netjes is geweest, maar dat het voor de stabiliteit van Honduras, Midden-Amerika en de rest van de wereld toch maar beter is wanneer Zelaya zich rustig houdt en Micheletti in november rustig verkiezingen laat houden, ongetwijfeld onder toezicht van de Verenigde Staten om te voorkomen dat er gefraudeerd zal worden (net als in Afghanistan enkele weken geleden).

Geen opmerkingen: