zondag 9 december 2007

Aanval op Iran voor de deur?

Het is duidelijk dat George W. Bush nog gauw een succesje nodig heeft, om zijn superslechte imago tenminste nog een klein beetje kleur te geven. Tot op heden heeft hij nog niet veel gepresteerd - of misschien juist wel!

Het begrotingsoverschot dat hij van Bill Clinton erfde, heeft hij met groot succes veranderd in een bodemloze put, hij heeft de wereld in twee moordende oorlogen gestort, waarvan zelfs hij moet begrijpen dat ze niet te winnen zijn.
Én hij is in het bezit van het record voor de minst populaire Verenigdestaatse president aller tijden.

Een tijdje geleden speelde hij nog met het idee om Noord-Korea aan te vallen, maar daar heeft hij toch maar van afgezien, omdat onvoorspelbaar was hoe China daarop zou reageren. Daarom blijft nu als enige optie nog over een aanval op Iran. Dat zou nóg dommer zijn dan de aanval op Irak of Afghanistan, maar om geen domme dingen te doen moet je slim zijn...

Al een tijdje is het régime van Bush bezig Iran te beschuldigen van het bezit van, of het bezig zijn met de productie van, of althans met het voorbereiden van de productie van kernwapens, ook al hebben diverse Verenigdestaatse geheime diensten al vanaf 2003 gerapporteerd, dat daarvan geen sprake is.

Op dit moment zijn de gelijkgeschakelde media bezig met een campagne om de massa's ervan te overtuigen dat er dan misschien op dit moment niets aan de hand is, maar dat er ongetwijfeld plannen zijn om op korte termijn wél nucleaire massavernietigingswapens te gaan produceren. Zo heeft de Verenigdestaatse minister van oorlog, Robert Gates, de Golfstaten opgeroepen samen te werken om de nucleaire ambities van Iran te bestrijden. (NOS Teletekst gisteren)

En dan te bedenken dat de Verenigde Staten het enige land ter wereld zijn dat ooit kernwapens militair heeft ingezet, het enige land dat kolossale hoeveelheden chemische wapens heeft ingezet in een oorlog -in Vietnam- (en grondstoffen voor chemische wapens geleverd heeft aan het Irak van Saddam Hussein), het enige land dat al sinds mensenheugenis overal ter wereld staatsgrepen orkestreert om alles onder controle te houden.

Naast de noodzaak om de aandacht af te leiden van de militaire fiasco's in Irak en Afghanistan, en naast de dringende wens om ook de Iraanse olie onder controle te krijgen, is er nu nog een nieuwe 'rechtvaardiging' voor een aanval op Iran opgedoken: het land is volledig gestopt met de verkoop van aardolie tegen US-dollars ("waardeloos papier" volgens de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad). Verleden maand had de directeur voor buitenlandse betrekkingen van het Iraanse staatsoliebedrijf al verteld dat de meeste olie-inkomsten van Iran in Euro's waren en ook, zij het mindere mate, in Japanse yens. (Reuters gisteren)

Geen opmerkingen: