woensdag 26 december 2007

Wat is de zin van kersttoespraken? (3)

Ook de paus van Rome, de vroegere baas van de Congregatie voor de Geloofsleer (in het verleden beter bekend als de -bloeddorstige- Inquisitie) heeft weer eens wat mogen vertellen ter gelegenheid van kerstmis, het aangepaste midwinterfeest van de oude Germanen). Een van de belangrijkste feiten daarin is (de Corriere della Sera vermeldt het althans in de titel én aan het eind van zijn artikel!) het feit dat hij zijn zegen in wel 63 talen heeft uitgesproken (één taal meer dan de 62 van 2006. Chapeau, paus Rat!)

De rest van zijn obligate geprevel kunnen we ons wel voorstellen... Om te beginnen moet Italië het gezin en het leven verdedigen: "Moge de edele Italiaanse staat [wat er aan Italië edel is, kan ik niet bedenken, maar misschien is het wel gewoon een slijm-opmerking] deze culturele en godsdienstige erfenis bewaren voor het opbouwen van een hoopvolle toekomst."

Ook vraagt hij om vrede in de door wapens geteisterde plaatsen op de wereld, waarbij hij met name verwijst naar de hoorn van Afrika, het Midden-Oosten en uiteraard het 'Heilige Land' [wat er in dat land nog heilig is mag joost weten, ik kan niets bedenken!]. Ook het terrorisme krijgt natuurlijk een vermelding, maar ook hier worden de ware schuldigen niet genoemd: de kapitalistische uitbuiting van grote delen van de wereld, en de godsdienstige vooroordelen, die maar al te gemakkelijk ge- en misbruikt worden als rechtvaardiging voor geweld.

Geen opmerkingen: