woensdag 26 december 2007

Wat is de zin van kersttoespraken? (2)

Ook de koning van Spanje (zoals we weten, aan zijn baan geholpen door de fascistische dictator Franco) is niet achtergebleven ter gelegenheid van kerstmis.

Zoals we hebben kunnen horen (of lezen in bijv. NorteCastilla) roept hij ons, alle democraten, op ons te verenigen tegen het terrorisme.
Dat terrorisme, dat als het al niet is uitgevonden dan toch in ieder geval geprovoceerd wordt door de kapitalistische internationale van de Verenigde Staten met hun trouwe marionetten van de Europese Unie. Toch, aangezien hij kennelijk "definitief wil afrekenen met het terrorisme", zou ik graag willen weten wat hij van plan is om een eind te maken aan het kapitalisme, dat op basis van zijn eigen doctrine niets anders kan dan agressie opwekken in zijn slachtoffers, en dat is niet meer de Verenigdestaatse en Europese arbeidersklasse (die haar klassebewustzijn is kwijtgeraakt door haar verslaving aan het TV-vullis, dat haar te allen tijd voorziet van steeds grotere doses 'sport' en soap), maar degenen die in de landen van de zogenaamde derde wereld leven (of eerder: overleven). Deze agressie van de slachtoffers van het kapitalisme wordt aangeduid als 'terrorisme' om het kapitalistische terrorisme te verhullen, dat ons wordt voorgeschilderd als zelfverdediging.

Na nog een gratuite verwijzing naar de problemen (die in geen enkele politieke toespraak mogen ontbreken) van de hoge woonkosten, de werkloosheid en de maatschappelijke ongelijkheid, verkondigt hij ook nog "onze nabijheid, onze bewondering en respect voor hun respectievelijke en hechte identiteiten [van de naties in Latijns-Amerika], en vooral, onze solidaire steun voor hun toekomst".
Ja ja, dat is wat in het Engels "damage control" (schadebeheersing) genoemd wordt, na zijn gedrag in Santiago de Chile anderhalve maand geleden (zie mijn artikel Kolonialistische arrogantie van 18 november dit jaar).

Geen opmerkingen: