donderdag 13 december 2007

Wilders is stout. Néé, dan de Nederlandse pers!

Wilders wordt door zowat de hele Nederlandse pers constant op zijn vingers getikt vanwege de manier waarop hij over moslims en de islam praat. Daarmee ben ik het overigens in zekere zin wel eens. Iets anders zou het zijn als hij christenen en diverse christelijke secten op dezelfde manier zou bejenigen.

Diezelfde pers doet overigens in het stimuleren van xenofobie niet zoveel onder voor Wilders, alleen gaat dat soms een beetje (een beetje!) subtieler.

Zo is er gisteren in Rotterdam een "Polentop" gehouden. Daarbij werd gesproken over het bestrijden van "overlast door Polen". (Spits vandaag; uit de koker van het ANP).
Het Algemeen Dagblad (evenals bijv. het NOS-journaal) gebruikt zelfs de kop "Geen extra geld voor overlast Polen". Andere kranten, zoals het Brabants Dagblad, gebruiken een iets andere kop ("Niet direct extra middelen tegen overlast Polen"), maar de boodschap is duidelijk: Polen zorgen voor overlast!

Wie een beetje verder leest, ziet dat het niet de Polen zijn die de overlast veroorzaken, maar degenen die hen in groten getale in woningen bij elkaar proppen (net zoals in de jaren 1970 met Turken gebeurde). Toch blijft bij het koppensnellende en zich door het TV-journaal informerende publiek hangen dat de woorden "Polen" en "overlast" rechtstreeks met elkaar verband houden.

Maar verder is Nederland uiteraard een gastvrij land en heeft de Nederlandse bevolking hoge idealen op het gebied van mensenrechten en de bestrijding van discriminatie. (Waar is de kotsbak?)

Geen opmerkingen: