maandag 14 september 2020

Wat voor zin heeft "de" Coronatest?

Ter beteugeling van de Covid-19-pandemie zijn de Nederlandse bewoners met Covid-19-verschijnselen (zoals keelpijn, koorts, verkoudheid) verplicht zich op Corona te laten testen. Dat is eigenlijk een onjuiste naam, want lang niet elk Corona-virus kan Covid-19 veroorzaken. Er bestaan namelijk verscheidene Corona-virussen, die slechts een verkoudheid opleveren en -net zoals niet elke auto een Toyota is- is ook niet elke verkoudheid een symtoom van Covid-19.

In feite is het onjuist en ook misleidend om te spreken over een Corona-crisis of over Corona-bestrijding, omdat dat net zoiets zou zijn als proberen alle dieren uit te roeien om een rattenplaag te bestrijden.

Helaas blijkt de "Coronatest" juist dat te doen: alle dieren uitroeien ter bestrijding van een rattenplaag. Artikelen in de NRC van verleden week (10 september 2020) melden namelijk, onder de veelzeggende titels Niet besmet, toch positief getest en Geen corona, toch in quarantaine: mogelijk honderden fout-positieve uitslagen per week, dat momenteel een aanzienlijk deel van degenen (tussen 33 en 17%!) die na een test positief bevonden zijn, in werkelijkheid niet besmet zijn met Covid-19, maar met een verkoudheid. Biostaticus Goeman (van het LUMC) vindt dit "een relatief klein probleem". Ach ja, mensen krijgen twee weken huisarrest, kunnen hun werk niet doen en moeten zelf maar zien hoe ze aan eten komen...
Volgens viroloog Chantal Reusken (RIVM) moet je dat er maar voor over hebben ("Dat doe je voor de samenleving", waaraan ze dan nog [ter verduidelijking?] aan toevoegt: "You take one for the team".


Reusken legt ook nog een deel van de schuld voor de foute diagnoses bij de mensen die zich laten testen, want "veel mensen zonder klachten [laten] zich nu [...] testen". Maar wat zijn deze "klachten" nu precies. Misschien laten mensen zich testen als ze zich verslikken (klinkt ook als hoesten) of als ze door een rookwolk van een verslaafde moeten niezen.. Of misschien hebben ze wel verhoging door een of andere ernstige ontsteking... Zou dat misschien komen omdat de aanwijzingen van RIVM-zijde onduidelijk zijn? En wat te denken van mensen die door een contact-formulier van een restaurant te horen krijgen dat ze in de buurt van een "Corona"-positieve persoon geweest zijn. Hoeven zij zich dan niet te laten testen, maar moeten ze gewoon vrijwillig 14 dagen in huisarrest gaan zitten?

Ook komen de fout-positieven volgens Reusken doordat men zich pas laat testen wanneer de virus-activiteit alweer gedaald is. Deze activiteit is het hoogste wanneer iemand net besmet is, maar... dan merkt men daar nog niets van. En uiteraard laat niemand zich dus op die "eerste dag testen". En daar komt dan nog bij dat mensen die zich willen laten testen daarvoor pas na dagen terechtkunnen, soms op tientallen kilometers van hun woonplaats... ook mensen die geen auto hebben of in een dorp wonen met uitgekleed (of geen: wegbezuinigd) openbaar vervoer - en misschien zelfs gedwongen zijn om (met een neusmasker) een taxi te laten komen. De kosten? Die maak je natuurlijk "voor de samenleving".

En waarom duurt het zolang voordat mensen -vaak op de onmogelijkste plaatsen- getest kunnen worden? Dat komt -volgens Goeman- door "te weinig testcapaciteit". En als je dan tussen de regels doorleest (daar ben ik -als Dwarslezer- goed in) komt dat door de krenterigheid van de Roverheid, die wel miljarden over heeft voor grootgraaiers, maar bezuinigt op het inkopen van testcapaciteit, want "die capaciteit wordt ingekocht door het ministerie van Volksgezondheid", en dat ministerie houdt dus (volgens de niet in het artikel vermelde bijzonderheden) kennelijk de hand op de knip.


Iets anders, wat ik niet lees in de NRC-artikelen is, dat het ook voor de hand ligt dat er door dezelfde oorzaken ook valse negatieve resultaten uit de tests zullen rollen, waardoor er ook een aanzienlijk aantal Covis-19-dragers als niet-besmet zullen worden betiteld en daardoor rustig andere mensen kunnen blijven besmetten.

Geen opmerkingen: