woensdag 8 februari 2006

Dubbelspraak van Balkende Ellende

In verband met de buitenproportionele reacties van moslims in tal van dictatoriaal geregeerde landen, heeft onze balkende eerste minus-ter gisteren gezegd dat het 'kabinet pal staat voor de vrijheid van meningsuiting'. (Metro van vandaag) Ik kon mijn ogen niet geloven: eindelijk heeft deze nep-christen eens iets zinnigs gezegd.

De schellen vielen me al snel van de ogen. De man was nog steeds dezelfde balker: "Maar deze vrijheid is geen plicht tot kwetsen."

Wat bedoelt zo'n man nou met zo'n belachelijke opmerking. Kwetsen om het kwetsen is nooit te rechtvaardigen, maar dat is niet hetzelfde als dingen doen waardoor anderen zich gekwetst voelen.

Suggereert hij hiermee misschien dat de Deense karikaturist zich verplicht heeft gevoeld moslims te kwetsen, of zelfs maar die bedoeling heeft gehad? Dan had hij advertentieruimte gekocht in een Saudische krant, lijkt mij. Zijn karikatuur was gepubliceerd in een Deense Deenstalige krant en was dus overduidelijk bestemd voor een Deenstalig publiek in Denemarken, niet voor moslims en al zeker niet voor moslims in bijv. Syrië.


Wanneer mensen zich gekwetst voelen, horen ze daarvoor in een beschaafd land naar de rechter te gaan. Die rechter zal zich dan over de zaak buigen en alle aspecten van een zaak bestuderen, waarna de rechter bepaalt of de tekenaar gestraft moet worden.

Misschien heeft Geert Wilders, door de karikaturen te publiceren, wél bedoeld te provoceren, maar dat is dan weer een ander verhaal, dat overigens ook voor de rechter moet worden uitgevochten en niet door bedreigingen of nog erger mag worden 'opgelost'.

Geen opmerkingen: