vrijdag 3 februari 2006

Was Mohamed een terrorist?

Nee, natuurlijk niet! En het was ook nooit de bedoeling van de karikaturist om dat te zeggen!

Tja, de afgelopen dagen is me regelmatig gevraagd wat ik van de gewraakte Deense karikatuur vind en/of waarom ik er niks over geschreven heb. Welnu, ik dacht dat er links en rechts in de media al meer dan genoeg over gezegd is en wordt, maar kennelijk wordt ook waarde gehecht aan mijn persoonlijke mening. Ziehier dan wat van mijn gedachten terzake:

Iemand die geen Turks kan lezen, moet geen kritiek hebben op een in het Turks geschreven boek, en zo moet iemand die de symboliek van een karikatuur niet kan begrijpen, dat ook niet doen. Net zoals het ook belachelijk is wanneer Nederlanders kritiek hebben op Koreanen die hondevlees eten, terwijl ze het maar al te normaal vinden om varkensvlees te eten.

De betreffende karikatuur (en dat toont meteen aan dat al de ophef alleen te wijten kan zijn aan een volstrekt onbegrip) had juist de bedoeling om te laten zien wat van 'de profeet' gemaakt wordt door gewelddadige moslim-terroristen. Het zou hetzelfde zijn wanneer Jezus Christus met een fakkel getoond zou worden, waarmee hij een stapel 'zondaars' moet gaan aansteken, zoals ze in het nog niet eens zo verre verleden door de katholieke Inquisitie vermoord werden. Dat zou niet betekenen dat Jezus deze zondaars wilde vermoorden (het Nieuwe Testament zegt integendeel op tal van plaatsen dat zondaars vergeven moeten worden), maar alleen dat de terroristen van de Inquisitie niets begrepen hebben van de christelijke leer.

Op dezelfde manier zegt de gewraakte karikatuur niet dat Mohamed een terrorist was, maar dat de islamitische terroristen een karikatuur van hem gemaakt hebben, die zou oproepen tot misdaden. Net zoals de Inquisitie dingen deed die niet in de Bijbel genoemd worden en die dus nooit de goedkeuring van Jezus gekregen zouden hebben, doen Al Q'aida en dergelijke groepen ook dingen die niet in de Koran genoemd worden en die ook nooit de goedkeuring van Mohamed gekregen zouden hebben.

Dan zijn er nog enkele andere aspecten aan deze zaak, die door de protesterende moslims volledig uit het oog verloren worden: de karikatuur is in een plaatselijke Deense krant gepubliceerd (al diverse maanden geleden), het is dus nooit de bedoeling geweest dat hij in bijv. Saoudi-Arabië gezien zou worden, en al zeker niet dat hij daar moslims zou beledigen. Het is bovendien erg vreemd dat er zo om wraak geschreeuwd wordt in landen, waar niemand er moeite mee heeft wanneer George Bush (overigens met mijn volledige instemming) als de duivel wordt afgebeeld, waarbij niemand er moeite mee schijnt te hebben dat Bush voor veel Verenigdestaters toch ook een welhaast onkwetsbaar symbool is.

Het zal ook hier wel zo zijn (net zoals in Nederland met het beleid van Balk & Co, met voorop minus-ter Verdonk): er wordt vooral onafgebroken en met veel tam-tam de nadruk gevestigd op wat 'anderen' (of het nu minderheden zijn, zoals allochtonen in Nederland, of slechteriken in het buitenland, zoals een karikaturist uit Denemarken) allemaal fout doen, om maar vooral de aandacht van de bevolking af te leiden van de wantoestanden in het eigen land.

Net zoals het economische en het sociale beleid in Nederland desastreus is, zo is het ook met de democratische en sociale situatie in bijv. Saoudi-Arabië en Indonesië rampzalig gesteld - trouwens ook in de VS, waar de president ook maar steeds bezig is met het benadrukken van de strijd tegen 'het terrorisme' (waar hij nu ook al de democratische regering van Hugo Chávez onder lijkt te rekenen), in plaats van de -net als in Nederland snel toenemende- armoede aan te pakken.

1 opmerking:

Anoniem zei

Gek, door de spotprent van Bush als de Duivel schiet me ineens te binnen dat Spike Jones & His City Slickers in de jaren '40 een spotlied op Hitler maakten, getiteld "Der Fuehrers Face". In dit lied kwam de razzberry, ook wel "The Bronx Cheer" genaamd voor. Dit geluid onderstreepte dat Hitler in het gezicht werd gespuwd. Dit werd door de Amerikaanse overheid een belediging van een bevriend staatshoofd gevonden, en de Bronx Cheer werd vervangen door een lage toon van een tuba.
Alweer (nog steeds) niks nieuws onder de zon...
(Genoemde band was in die tijd dermate beroemd dat ze een eigen trein hadden om in te wonen en naar hun optredens te reizen)