woensdag 8 februari 2006

Politieke CITO-toets...

Rob Oudkerk stelde in zijn column in de Spits van vandaag voor om niet alleen scholieren een CITO-toets te laten afleggen, maar ook politici voordat ze in de politiek aan de slag mogen.

Dat is voorwaar geen slecht voorstel, wanneer je in aanmerking neemt hoe de afgelopen decennia in Nederland politiek bedreven is. Het Balken-kabinet verdient wat dat betreft beslist een ereplaats in het Guinness Book of Records als meest onbetrouwbare club.

Zojuist zag ik in het NOS-Journaal nog hoe minus-ter Hoogervorst [weg met de monarchie - om te beginnen met hoogerVorst!] zich in allerlei bochten stond te wringen om vooral maar zo onduidelijk mogelijk uit te leggen waarom hij het terecht vindt om de subsidieregeling voor verenigingen van ouders en familieleden van patiënten (het ging in dit geval met name om de Ypsilon - vereniging van ouders en familieleden van schizofrenie-patiënten) drastisch te verslechteren (zelf formuleert hij het uiteraard anders).

Zelf zou ik (ik ben nou weer terug bij de CITO-toets) verder willen gaan: ook kiezers zouden wel blijk mogen geven van politiek inzicht voordat ze zouden mogen stemmen. Het is te belachelijk voor woorden dat mensen op Erika Terpstra stemmen omdat ze vroeger een belangrijke sportster was, op Femke Halsema, omdat ze zo'n lekker stuk is [niet mijn mening!], op Geert Wilders omdat hij zo lekker tegen buitenlanders is of op Wouter Bos vanwege zijn lekkere kontje... Het is duidelijk dat er met een dergelijke stembasis geen enkele sprake kan zijn van democratie...

Geen opmerkingen: