Vergeet het maar! In een interessant commentaar werd vanmiddag door B5Aktuell (van de Bayerischen Rundfunk) aandacht besteed aan de problemen die door het warme weer in Duitsland ontstaan zijn. Het is daarbij gebleken dat juist de kerncentrales de grootste problemen hebben, omdat zij de grootste behoefte hebben aan koelwater - en dat is door het warme weer juist niet af te voeren. Wanneer het oppervlaktewater namelijk boven een bepaalde temperatuur is, mag er geen koelwater meer toegevoegd worden, omdat anders ernstige schade wordt toegebracht aan planten en dieren.
Daarnaast werd ook nog aandacht besteed aan de valse suggestie dat kernenergie een oplossing zou zijn bij een afnemende beschikbaarheid van aardolie en aardgas. Het is een illusie om te denken dat uranium in voldoende hoeveelheden beschikbaar is. Zelfs op dit moment is het al moeilijk om voldoende uranium te leveren aan de relatief weinige kerncentrales.
De boodschap van het commentaar was dat het dringend nodig is om zoveel mogelijk onderzoek te doen naar alternatieve energievormen.
1 opmerking:
Er zijn wereldwijd ruim voldoende alternatieve energiebronnen aanwezig; om die energie te benutten en netjes te verdelen is er echter wel een vorm van wereldvrede nodig. (Dus we kunnen het wel schudden).
Een lastige bijkomstigheid van alternatieve bronnen is immers dat ze doorgaans afhankelijk zijn van natuurverschijnselen als zon en wind en dus niet constant aanwezig zijn.
Ik denk bijvoorbeeld aan elektriciteit opwekken met de zonnewarmte in de woestijnen: 's-nachts zal er weinig uitkomen, het zal dan dus aangevuld moeten worden uit andere hoeken. Klacht ivm de windenergie in Nederland is ook dat er lang niet altijd wind genoeg is (je zou het niet zeggen), of juist weer teveel wind zodat, voordat de molen omwaait, de wieken in de vaanstand gaan en er ook niks meer uit komt.
Ter zijde: laat niemand in Nederland zo dom zijn om zonnecellen op zijn dak te zetten: het rendement is ca 5%, dus je kan op een peperduur paneel van een vierkante meter nog nauwelijks je koelkast laten werken. Veel beter is het in dat geval te kiezen voor een zonneboiler.
Het is wel jammer dat Duitse kerncentrales kennelijk inefficient werken: ze zijn immers ontworpen om stoom op te wekken waarmee weer elektriciteit wordt "gemaakt". Heet water is het hoofdprodukt van zo een machine en het lijkt me niet de bedoeling om dat weg te gooien.
Overigens kan je een kerncentrale ook uitzetten (of op een lager pitje laten werken) en zo lang het nodig is stroom uit koelere streken importeren, maar dan zal de commerciele afdeling wel weer gaan mekkeren.
Een reactie posten