donderdag 20 juli 2006

Leidt geld tot domheid?

Waarschijnlijk niet. Feit is wel dat het bezit van geld vaak samengaat met een asociale mentaliteit. Dat is uiteraard ook niet vreemd, wanneer we in aanmerking nemen dat veel van dit geld vergaard is door uitbuiting van anderen: door met aandelen te rotzooien (zoals niet zolang geleden nog leidde tot de nodige problemen in de Ahold-top), door te frauderen (bijv. het feit dat de Amsterdamse Noord-Zuidlijn nu al veel duurder gaat worden dan gepland, had iedereen al kunnen voorzien, omdat dit standaardprocedure is bij overheidsprojecten), door de gezondheid van anderen op te offeren (drugsdealers) of bijv. door mensen voor een minimaal inkomen te laten werken en dan hun producten voor grof geld te verkopen.

Hiervan gaf Tribune (het blad van de SP) in het juli/augustus-nummer een walgelijk voorbeeld: De "Teamgeits"-ballen van Adidas, die voor € 100 over de toonbank gaan, worden gemaakt door Thaise slaven (de Tribune noemt hen -ongetwijfeld formeel juist- arbeiders, maar dat vind ik niet duidelijk genoeg), die per dag de tegenwaarde van € 3,60 ontvangen, terwijl het bestaansminimum in Thailand (omgerekend) € 166,00 bedraagt.

Voorbeelden van het asociale gedrag van geldmagneten zijn o.a. het bezit van steeds grotere (en meer brandstofverspillende) auto's, steeds grotere, duurdere en protserige woningen, die van binnen en buiten fel verlicht worden, en (wat we deze laatste warme weken erg vaak zien) grote gazons die besproeid worden - ondanks alarmerende berichten over vermindering van de beschibare hoeveelheid drinkwater.

Deze mensen hebben grote gazons vol met gras, maar gras heeft de onhebbelijke gewoonte om niet gelijkmatig te groeien: het ene sprietje wordt kortom langer dan het andere. Helaas past dat niet in de saaie geest van deze mensen, dus worden alle sprietjes regelmatig onthoofd met grote stinkende maaimachines (bij voorkeur vroeg op de zaterdagochtend, want dan is het nog niet zo warm). Het nadeel daarvan is dan weer is dat al het water dat de grassprietjes met hun wortels dapper opzuigen er aan de bovenkant weer net zo vrolijk uitkomt en de sprietjes bruin worden, zeker bij warm weer.

Patsers hebben de neiging om kromme fouten op een kromme manier te corrigeren, en zo besluiten zij dus niet om het gras voortaan maar niet meer te maaien (of bijv. biljartlaken op 'hun' grond te leggen), maar besproeien ze het met kolossale hoeveelheden water. Omdat rijken erg gehecht zijn aan 'hun' geld, gebruiken ze geen duur leidingwater maar schaffen ze een eigen pompinstallatie aan, waarmee ze grondwater omhoogpompen om het in grote hoeveelheden te misbruiken voor de onthoofde grassprietjes. Opmerkingen over schaars water raken hen niet, 'want' dit is geen drinkwater en 'dus' heeft niemand er last van.
Het feit dat wij er wél last van hebben, omdat door hun gepomp de waterleidingbedrijven steeds meer moeite hebben om aan bruikbaar water te komen (waardoor voor ons de prijzen nóg meer verhoogd worden dan al gebeurt door het neoliberale wanbeleid van de EU en de Nederlandse régimes van de laatste jaren) is helemaal niet meer te bevatten voor deze lieden. Immers, als het écht niet goed zou zijn, had de 'regering' toch wel maatregelen getroffen?

Geen opmerkingen: