vrijdag 14 juli 2006

Moorddadige zuinigheid

Gisteren is door de GGD in Amsterdam bekendgemaakt, dat de bron van de legionella-besmettingen in Amsterdam zich vermoedelijk bevindt in het Post CS-gebouw (o.a. Metro van vandaag). De vermoedelijke veroorzaker, een koeltoren bij het vroegere postkantoor naast het Centraal Station in Amsterdam, is "preventief" afgesloten.

De kans op besmetting is "klein" volgens de Metro, maar dat neemt niet weg dat er toch op dit moment al één persoon is overleden aan de gevolgen.

Wat gaat er nu verder gebeuren, nadat volgende week definitief is vastgesteld of dit daadwerkelijk de veroorzaker van de besmettingen is? Als dat het geval is, blijft het dan bij een 'sorry'? Of gaat er onderzocht worden hoe dit mogelijk is geweest? Of er misschien sprake is van achterstallig onderhoud? En op wiens last er bezuinigd is op het onderhoud? Het lijkt me toch wel dat de uiteindelijk verantwoordelijke minstens zwaar veroordeeld moet worden wegens 'nalatigheid de dood tot gevolg hebbend'. Ook één dode is er één te veel! Het moet je partner maar zijn.

Ik vind het trouwens wel een beetje misselijk om te spreken van "preventieve" afsluiting van de vermoedelijke bron, wanneer er al slachtoffers gevallen zijn. Dat lijkt mij eerder een posthume afsluiting...

Geen opmerkingen: