dinsdag 4 juli 2006

Toch niet zo'n slimme opmerking

In zijn (haar) ingezonden brief in de Metro van vandaag vindt H. Lievelde -volkomen terecht- dat Balkenende geen goede oplossing is voor Nederland. De conclusie dat 'wij linksen ons dit jaar niet meer de luxe van een klein-linkse stem kunnen permitteren' is echter erg naïef, om niet te zeggen dom.

Juist door de "taktische" PvdA-stemmers van vier jaar geleden zijn wij de laatste jaren geslachtofferd door de neoliberalen van CDA en VVD. Wanneer, zoals de peilingen indertijd gesuggereerd hadden, er links van de PvdA een sterke groei zou zijn geweeest van SP en GroenLinks, zou de boodschap veel duidelijker zijn geweest: wij willen écht links! De PvdA, die ongetwijfeld nog steeds een grote partij zou zijn geweest, zou hebben begrepen dat ze niet naar rechts, maar naar links moest kijken. Het totale aantal linkse stemmers (waarbij ik de PvdA dan gemakshalve, ofschoon niet terecht, bij links tel) zou nog steeds overweldigend zijn geweest, maar bij onderhandelingen met welke partij dan ook, zouden linkse eisen veel duidelijker tot uitdrukking zijn gekomen.

Wanneer, zoals Lievelde suggereert, 'links' weer massaal op de PvdA stemt, ligt niets een neoliberale coalitie van de DA-partijen (C- en PVDA) meer in de weg, en ik vrees dat er dan niet zoveel verschil zal zijn met de afgelopen jaren. Juist een duidelijke linkse voorkeur met vooral een sterke SP (want ook GroenLinks krijgt de laatste tijd enge neoliberale trekjes) zal Balkenende III kunnen voorkomen.

1 opmerking:

Anoniem zei

balkenbende V

Misschien dat we over een jaar of vier de lustrum-editie van Balk en zijn hoerenzonen en Immer-Grade-Draus Verdronk door massale emigratie als regering kunnen vermijden, maar op de gebruikelijke demokritische manier is er blijkbaar geen ontkomen aan.

Alle bewijzen van ongewenst-zijn worden door dat zootje reetkevers niet eens gezien of hooguit afgedaan als suggesties, zoals je die kunt hebben als je je totaal lam gezopen hebt.

De III-e Balk is al niet meer te vermijden en in hun arrogantie zijn ze (de Balk-schoften) allang vergeten dat er een kabinetskrisis was, want ze willen zonder voorbehoud alles loslaten op het volk wat ze zich allang voorgenomen hadden te doen tot de verkiezingen, alleen komen die op een of andere onbegrijpelijke manier ineens sneller dan ze verwachtten.

Tenminste, zo ziet het er voor ons, domme landgenoten, uit. De Balkzakken zullen vast wel iets verzinnen om dat tijdschema te verzieken, iets met kanonnevoer in een ver land zou best kunnen werken.

Het Blikken Mientje wordt fel opgepoetst om snel de rest van de asielzoekers te Verdrinken (niet hier hoor, in hun land van herkomst, en vermoedelijk in eigen bloed), zodat er weer ruimte komt voor polen, o nee, die zijn alweer uit de gratie, de roemenen zijn nu welkom als nieuwe slaven.

Flubbers met de handjes zegt in het openbaar wel dat hij het rampkabinet het advies meegegeven heeft om zich "zeer terughoudend op te stellen", maar misschien zijn er wat woorden (zoals "zeker niet") weggevallen tussen de tijd van het advies en de herhaling voor de pers.

En dat oranje hoedjesmonster is gewoon bang dat een minimaal-links kabinet haar (onverdiende) inkomsten gaat snoeien.

Snot en gruwel is het, in hobbezakken.