zaterdag 10 juni 2006

Elk nadeel... heb z'n voordeel!

Het gristelijke CDA -zo meldde NRC/Handelsblad eergisteren- vindt dat het asociale inburgeringsexamen nog best wat strenger mag. De VVD staat hier (hoe kan het ook anders voor de partij waar Tita Toverkol deel van uitmaakt) "sympathiek" tegenover.

De in 2007 in te voeren wet verplicht ook 'oudkomers' (ofschoon ze soms al tientallen jaren in Nederland wonen) te voldoen aan inburgeringseisen van het niveau 'A-1'. Aan 'nieuwkomers' wordt een hoger niveau opgelegd ('A-2'), maar omdat 'A-1'-niveau in geen enkele 'praktijksituatie' voorkomt, vindt CDA-kamerlid Sterk dat ook aan de 'oudkomers' hogere eisen gesteld moeten worden.

Het is toch maar een miezerig schijnheilig clubje daar in Den Haag. Indertijd toen deze mensen met beloften van gouden bergen als goedkope slaven naar Nederland gelokt werden, was het alleen maar gunstig dat ze geen Nederlands spraken: des te minder risico was er dat ze aanspraak zouden gaan maken op hun rechten als arbeiders. En nu, nadat ze al jaren in Nederland wonen, worden de voorwaarden ineens eenzijdig veranderd. Hoezo mensenrechten?

Ik hoop uiteraard dat er nog een of andere rechter of een hoge denktenk is, die zodanige bezwaren ziet in de hele inburgeringsregeling dat het hele plan de mesthoop op gaat, maar als de regeling dan toch nog doorgaat, dan is er tenminste misschien nog één klein lichtpuntje in deze ellende: met de strenge toelatingseisen zal het ook steeds moeilijker worden om ballenfrutters te importeren, zodat over een paar jaar het 'Nederlandse' elftal voor een of ander foebbalkampioenschap weer helemaal uit autochtone Nederlanders bestaat (we hebben met Kalou gezien hoe dat werkt). Misschien is het peil tegen die tijd zover gedaald dat ze niet eens meer mogen meedoen met kampioenschappen. Dan zijn we in ieder geval bevrijd van het ellendige media-circus waarvan we nu al zowat een maand gedwongen moeten 'meegenieten' en van het dronkemansgebral dat de laatste dagen en nog enkele weken vanuit diverse woningen het milieu verziekt. Je kunt er donder op zeggen dat de alcoholdampen en de akoustische milieu-verontreiniging ervoor gaan zorgen dat het weer over enkele dagen weer slechter wordt...

(De tekening bij dit artikel is gepubliceerd met toestemming van MetVerve).

Geen opmerkingen: