dinsdag 6 juni 2006

F**k the 'land of the free'

Het Pentagon, het Verenigdestaatse ministerie van oorlog, heeft beslist een nieuw gevangenenbeleid te gaan uitvoeren. Omdat daarin nieuwe verhoortechnieken moeten gaan worden toegepast, is beslist een van de basisprincipes van de Conventie van Genève te laten vallen, namelijk het dwingende verbod op "vernederende en onterende behandeling" van gedetineerden. Dit citeert De Morgen uit de Los Angeles Time.

Een woordvoerder van het Pentagon heeft te kennen gegeven dat de nieuwe richtlijnen nodig zijn om gevangenen humaan te behandelen, maar ook om hen "efficiënt" te kunnen ondervragen.

Dit is overigens niet de eerste keer dat de VS gesleuteld hebben aan de genoemde basisprincipes. Bush had deze al eerder (in 2002) gedeeltelijk buiten werking gesteld voor gevangenen die leden van de Taliban of Al Q'aida zouden zijn (in de praktijk is dat iedereen die buiten de VS opgepakt of ontvoerd wordt). Ook het binnenvallen van een soevereine natie (Afghanistan, Irak en de dreiging jegens Iran) doet ernstig twijfelen aan de goede bedoelingen van de VS onder Bush...

Geen opmerkingen: