maandag 5 juni 2006

Polen waardig lid van de EU!

De Belgische krant Het Belang van Limburg meldt dat de voetballers van het Poolse nationale elftal 6 miljoen dollar krijgen als ze het Wereldkampioenschap Voetbal winnen.

Daarmeee bewijst Polen dat het doorgedrongen is tot de kern van 'beschaafde' landen. Immers, terwijl ook hier (ik bedoel: in Polen) grote massa's mensen nog moeite hebben om elke dag voldoende hoogwaardig voedsel te krijgen, steekt in dit land -net als in de 'beschaafde' wereld- een klein clubje ballenfrutters voor een maand lang enkele uurtjes per dag elkaar de poten onder het lijf uittrappen, een bedrag in hun ongetwijfeld niet lege zakken, waarvan een gemiddeld Pools dorp zijn levensomstandigheden aanmerkelijk zou kunnen verbeteren.

Hoe ver is de wereld inmiddels afgedwaald van de sport voetbal? Het enige dat heel deze heisa daar nog mee gemeen heeft is de naam. Verder is voetbal ontaard tot een kermis van nationalisme en handel, waarbij enkelen kapitalen in hun zak steken en de grote massa's enorme bedragen uitgeven aan parafernalia (zoals, in Nederland, oranje versiering) en peperdure kaartjes - en niet te vergeten de bedragen die van de door ons betaalde omroepbelasting gespendeerd worden aan de uitzendrechten van heel dit misselijkmakende circus.

Geen opmerkingen: