dinsdag 6 juni 2006

Nieuwe coalitie 2007 (?) matst KNVB

CDA en PvdA (de nieuwe coalitie van 2007?) zijn het roerend met elkaar eens: de extra politiekosten in verband met voetbalwedstrijden mogen niet doorberekend worden aan de voetbalclubs, ofschoon Remkes, de minus-ter van Binnenlandse Zaken, die het voorstel heeft ingediend, van mening is dat het CDA zich hiertoe in het regeerakkoord verplicht heeft.

Volgens Remkes is er geen wezenlijk verschil tussen voetbalwedstrijden en grootschalige popconcerten. De organisatoren van popconcerten zorgen wél zelf voor veiligheidsmaatregelen.

Volgens Kesler (directeur betaald voetbal van de KNVB) vragen voetbalclubs/stadions niet om de politie-agenten. Het zijn de burgemeesters die dat willen en die moeten dan ook maar opdraaien voor de kosten. (de Volkskrant vandaag).

Het CDA is voorstander van een door de KNVB voorgesteld alternatief, maar wat dat alternatief inhoudt wordt
in het artikel niet aangegeven. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de KNVB gewoon gezegd heeft dat er een alternatief moet komen, en dat dat al voldoende is voor het CDA.

Ikzelf vind het te gek dat er zelfs gediscussieerd moet worden over dit soort maatregelen. Het voetbalvandalisme en de geweldplegingen zijn direct gerelateerd aan de wedstrijden (ik wil nog net niet zeggen dat ze onlosmakelijk verbonden zijn met profvoetbal), dus moeten de voetbalclubs en/of de stadions er ook de kosten maar voor dragen.

De clubs hebben wel vele miljoenen over voor hun ballenfrutters, maar de kosten die veroorzaakt worden door of in verband met hun manifestaties moeten van hen dan weer gedragen worden door de belastingbetalers. De oplossing is nochtans eenvoudig genoeg: de prijzen voor de hele slavenhandel moeten omlaag en als dat nog niet genoeg is, moeten de kaartjes voor de wedstrijden nog maar wat duurder. Ik krijg zo langzamerhand toch al de indruk dat liefhebbers er alles voor over hebben om maar een kaartje te kunnen bemachtigen.

En eigenlijk is het nog veel eenvoudiger: profsport moet opgedoekt worden: sport en beroep kunnen niet gecombineerd worden. Dat is onlangs ook weer gebleken door de verkoop van wedstrijduitslagen in Italië en bijv. het gebruik van doping bij tal van sporten. Voetbal is leuk wanneer een groepje hobbyisten op een kaal veldje of op een rustig stuk strand wat tegen een bal aantrappen, maar wat tegenwoordig voor voetbal doorgaat is een combinatie van slavenhandel, merchandising, chauvinisme en nationalisme, gegoten in een jasje dat op voetbal lijkt...

1 opmerking:

Anoniem zei

Remkes heeft vermoedelijk nog nooit een muzikaal evenement bezocht, zodat hij het verschil niet weet tussen voetbal en muziek. Ook heeft hij geen gevoel voor verhoudingen. Op Parkpop in het Zuiderpark te Den Haag komen de afgelopen jaren 400.000 tot 500.000 bezoekers in alle leeftijden; het is ook nog gratis (subsidie) en er is voor ruim extra openbaar vervoer gezorgd. Behalve de achtergelaten plastic bekertjes is er bijna nooit andere rommel op Parkpop.
Maar als in hetzelfde Zuiderpark FC ADO Den Haag een "vriendschappelijke" wedstrijd speelt en er wel 20.000 (mochten ze willen!) mensen in en om het park zijn (ja ja, 20 keer zo weinig als Parkpop) dan is de halve buurt verkankerd.
Ik durf in het algemeen te stellen dat muzikale evenementen veel en veel minder gedonder veroorzaken dan foebal.
Dus: de kosten doorberekenen aan de organisator. Of de burgemeester verbiedt (als hij lef heeft) gewoon een "risico" wedstrijd. Laten we dus vooral geen gekozen burgemeester krijgen, want dan weet ik wel aan welke sport hij het gemeentegeld gaat besteden...