dinsdag 6 juni 2006

Justitie op z'n Nederlands

Zojuist (om 06:00) hoorde ik op het ANP Nieuws op de radio dat justitie wil gaan optreden tegen benzine-dieven. Dit zijn mensen die benzine tanken en dan zonder betalen wegrijden. De verkoopwaarde van de niet betaalde brandstof zou gemiddeld € 60,00 bedragen. De straffen liegen er niet om: aan de benzine-dieven kan tot 4 jaar gevangenisstraf opgelegd worden.

Waarschijnlijk wordt ervan uitgegaan dat benzine-dieven simpele arbeiders zijn, want als het dure zakkenvullers (of foebballers) waren geweest, zou de strafmaat beslist anders zijn geweest. Ik hoef daarbij alleen maar te verwijzen naar Cees van der Hoeven, de zakkenvuller van Ahold (Albert Heijn en zo), die na een miljoenenfraude veroordeeld werd tot een symbolische geldstraf van € 225.000 en negen maanden voorwaardelijke celstraf; of anders Ajax-speler Kluijvert, die iemand dood reed en daarvoor veroordeeld werd tot een paar honderd uur taakstraf.

Het is toch een prettige gedachte om te weten dat Nederland een rechtsstaat is, zodat je vooraf - op grond van je maatschappelijke status - al kunt inschatten wat de op jou toe te passen strafmaat zal zijn...

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha Dwarslezer, ik dacht dat je dat soort dingen al wel door had!
Kijk, aan Kluivert verdient de staat, omdat hij een beroemde foebballer is en veel handel, dus BTW, genereert. Hij is immers een van de redenen dat ineens veel plasma-TV's van 2400 Euri verkocht worden. Dus zo iemand ga je niet opsluiten toch? De AH directie hetzelfde liedje.
Maar benzine jatten, dat kost de staat klauwen met geld! Van die 60 Euri benzine zouden er immers wel minstens 42 naar de belastingdienst zijn gegaan! En daar kan de overheid niet tegen... vooral in deze tijd, waarin de overheid vertelt dat 50 Euri extra per jaar een flinke aanvulling op het gezinsbudget is (En even vergeet te vertellen dat we per Nederlander bijna 200 EU aan Europa betalen...)