woensdag 2 augustus 2006

Beetje geschiedenis over Israel en Palestina

Citaat uit een reactie van Blatant Bill:
Iets anders: ik heb nog even in de Bos atlas uit mijn moeders schooltijd (ca 1932) gekeken en wat denk je? Israel is er helemaal niet in te vinden! Als iemand me dat kan uitleggen?
Deze reactie geeft mij mooi de gelegenheid om nog eens uit te leggen hoe de huidige staat Israel ontstaan is (misschien een beetje anders dan de officiële lezing, maar ik probeer altijd aan te geven wat er werkelijk zit achter de officiële redenen, die veelal niet veel meer zijn dan uitvluchten en verontschuldigingen). Voor wat er vóór pak-weg 1945 in die regio gebeurd is, verwijs ik naar de geschiedenisboeken en voor de heel oude geschiedenis naar de bijbel (zorg daarbij voor het nodige relativeringsvermogen).

Tot 1948 was Palestina een Brits protectoraat, dat wil zeggen dat de Volkerenbond (de nóg machtelozere voorganger van de huidige Verenigde Naties) Groot-Brittannië belast had met het bestuur van Palestina, net zoals na de Eerste Wereldoorlog Zuid-Afrika belast was met het bestuur van de Duitse kolonie Zuidwest-Afrika (het huidige Namibië).

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog besloten de Geallieerden om het 'joodse probleem' voor eens en voor altijd op te lossen door alle resterende joden 'weg te zuiveren'. De oplossing hadden ze zelf in de hand, want Palestina was onder Brits bestuur, én Palestina was nog steeds voor veel joden het 'beloofde land' - de diverse zionistische bewegingen probeerden al lang vóór de Tweede Wereldoorlog het land dat hun door hun god was beloofd (zie in bijv. het boek Exodus in de bijbel) in hun bezit te krijgen. Een elegante oplossing dus, want de zionisten zouden hun zin krijgen én Europa zou van het 'joodse probleem' verlost worden. Het feit dat er in Palestina toevallig Palestijnen woonden werd gemakshalve maar over het hoofd gezien.

Ofschoon de emigratie (gevoelsmatig voor tallozen ongetwijfeld remigratie) niet altijd even vlot verliep, was er al gauw geen houden meer aan en was Israel een (opgelegde) realiteit. Veel Palestijnen vluchtten en werden geconcentreerd in vluchtelingenkampen in Jordanië. Ze 'hoefden' niet te integreren, want ze zouden toch snel genoeg terug kunnen naar hun eigen woningen - overigens net zoals het Nederlandse régime ongeveer tegelijkertijd de Ambonezen (Molukkers) (die in het voormalige 'Nederlandsch Oost-Indië' in het 'Koninklijk Nederlands-Indisch Leger [KNIL] gediend hadden) in kampen 'opvingen', want Nederland zou er wel voor zorgen dat Ambon (de Molukken) onafhankelijk werd.

Het feit dat de Israeli's (het is moeilijk om niet bijna automatisch 'joden' te zeggen, temeer omdat ook de officiële media in Israel het nog steeds over 'de Joodse Staat' hebben) de beschikking kregen over veel geld om het land tot ontwikkeling te brengen, zal ongetwijfeld de gevoelens van onvrede aangewakkerd hebben, nadat de Palestijnen altijd aan hun lot overgelaten waren. Dit gecombineerd met de in kampen geconcentreerde Palestijnse vluchtelingen, zal vanaf het begin gezorgd hebben voor een gespannen sfeer, die -zoals we inmiddels weten- geleid heeft tot voortdurende uitbarstingen van gewelddadigheden en oorlogen.

Voor meer gedetailleerde informatie raad ik iedereen aan eens een paar dagen in de Openbare Bibliotheek te gaan snuffelen. Begin in een encyclopedie bij Israel en Palestina en raadpleeg daarna de daarin genoemde bibliografie. Ik weet dat minus-ter Zalm vindt dat we vooruit moeten kijken en niet achterom, maar het gebrek aan historisch inzicht is juist een van de grote oorzaken van een hoop ellende in de wereld.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dank voor deze uitvoerige toelichting; het is me in elk geval duidelijker geworden waarom die oude geallieerden zich er nog steeds zo mee bemoeien: ze hebben deze situatie zelf geschapen en zitten er nu mee.
Het is ook duidelijk dat ik me er meer in zal moeten verdiepen, want de voorgeschiedenis (waarom was Palestina een Brits protectoraat etc.) zal zeker ook van belang zijn.

(Wat het bijbelse "beloofde land" betreft denk ik slechts: "veel beloven en weinig geven doet de dwaas in vreugde leven")