zaterdag 5 augustus 2006

Terrorisme per superbeveiligd paspoort

Ik meldde het al terloops op 28 juli in mijn stukje «Nog steeds kwaad!» - RFID-chips kunnen gemanipuleerd en hun inhoud kan vervalst worden, en dat terwijl het de bedoeling is dat ze ter beveiling van onze aan paranoia ten onder gaande samenleving worden opgenomen in onze paspoorten.

Gisteren maakte
Webwereld melding van een erg interessante toepassingsmogelijkheid van die chips. Op de BlackHat-conferentie in Las Vegas (Nevada/V.S.) is daar een demonstratie gegeven van een systeem waarbij springladingen tot ontploffing werden gebracht.

Een korte uitleg (voor de volledige tekst, met nadere verwijzingen, verwijs ik naar het artikel in Webwereld): De gegevens betreffende de nationaliteit kunnen om technische redenen
in de chip niet versleuteld worden. Aangezien chips ononderbroken signalen uitzenden is het een kleine moeite om op een bepaalde plaats alle passerende chips uit te lezen. Bij de demonstratie ging een bom af, telkens wanneer een Verenigdestaats paspoort binnen een straal van tien meter van de RFID-lezer kwam.

Zo zie je maar weer hoe kortzichtig politici (en techneuten) zijn: in hun ijver om terroristische aanslagen te vermijden, bieden ze de 'terroristen' een middel om de aanslagen effectiever uit te voeren...

1 opmerking:

Anoniem zei

Grappig,
dit doet me denken aan een SF verhaal waarin de bewoners van een land een halsband dragen met explosieven er in; bij wangedrag kan de overheid (ik meen dat dat een computer was) draadloos je hoofd verwijderen.
(Zo een rfid chip reageert overigens alleen als hij uitwendig gestimuleerd wordt door bepaalde radiosignalen en de chip zendt dus niet continu een signaal uit)