vrijdag 11 augustus 2006

Bush wil oorlog in Libanon niet stoppen!

Althans een andere conclusie lijkt mij niet mogelijk, aangezien het Verenigdestaatse régime met Israel besprekingen voert over levering van fragmentatiebommen type M-26 (elk voorzien van honderden granaat-achtige bommetjes) aan Israel, dat de bommen zegt te willen inzetten tegen Hezbollah.

Ofschoon enkele functionarissen van het Verenigdestaatse Minus-terie van Buitenlandse Zaken proberen goedkeuring voor de levering te vertragen, omdat ze bezorgd zijn over de waarschijnlijkheid van burgerslachtoffers, zullen de bommen volgens een anonieme 'hoge functionaris' vermoedelijk wel worden geleverd, maar zal Israel geadviseerd worden "bijzonder voorzichtig (especially careful) te zijn bij het afvuren van de raketten naar bevolkte gebieden".

Omdat in 1982 bij de Israelische inval in Libanon burgers gedood waren met fragmentatiebommen, werd de levering geblokkeerd. Nadat Ronald Reagan dit embargo weer ongedaan maakte, hebben de VS al diverse soorten van deze bommen aan Israel geleverd. (bovenstaande informatie uit de New York Times van vandaag)

En natuurlijk zal Israel 'bijzonder voorzichtig' zijn. Ze gooien foldertjes uit boven de bedreigde steden en dorpen en als er daarna tóch mensen vermoord worden, dan is het hun eigen schuld. Over de vernieling van privé-bezittingen van burgers en de verwoesting van de infrastructuur van het land wordt al helemaal niet gesproken.

Ik zal het wel niet mogen zeggen, maar de hele gang van zaken doet me erg denken aan het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 door de nazi's, waarbij het niet ging om het uitschakelen van militair materieel, maar om het zaaien van terreur.

Geen opmerkingen: