woensdag 1 augustus 2007

En Balkenende IV schrapt nu ook de boodschappenhulp

In het kader van aan derden ter beschikking gestelde bandbreedte, vandaag een redactioneel commentaar uit het nieuwe nummer (van 30 juli 2007) van de Rode Morgen.

Naar schatting 8000 huishoudelijke hulpen zouden hun baan kwijtraken. Dat is mogelijk gemaakt door de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Per 1 januari 2007 wordt de thuiszorg niet meer geregeld door de AWBZ, maar door de WMO, dus door de gemeenten. Die mogen aan 'marktwerking' doen en de thuiszorg uitbesteden aan de goedkoopste aanbieder. Dit levert een besparing op van € 180 miljoen, maar wél ten koste van de arbeidsvoorwaarden van de werksters in vaste dienst van de thuiszorg. Die worden massaal ontslagen of mogen blijven als alfahulp. Dat zijn zelfstandigen zonder sociale of pensioenvoorziening, die rond twaalf euro bruto per uur verdienen.

De NRC geeft op 17 juli een voorbeeld
"Ruim een maand geleden kreeg Silvia de Lijster een aangetekende brief van thuiszorgbedrijf Careyn. Ze werd door haar werkgever met zeventig collega's boventallig verklaard. En ze kreeg de keus: ontslag, een kwart minder salaris, of verder als nog lagerbetaalde alfahulp. Met drie kinderen had ik geen keus, zegt de 37-jarige moeder uit Spijkenisse. Dus blijft ze en gaat ze er vanaf 1 juli 2008 netto 150 euro in de maand op achteruit."

Tienduizenden vrouwen, die al moeilijk de touwtjes aan elkaar konden knopen, worden zo door Balkenende IV zwaar gekort.

Terwijl deze crisis voor de 65.000 mensen in de thuiszorg nog lang niet is opgelost, komt PvdA-staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid met een volgende bezuiniging op de ouderenzorg. De kosten van de AWBZ moeten maar liefst met een half miljard omlaag. Zij wil de ondersteunende diensten aan ouderen niet langer uit de AWBZ-pot vergoeden. Gehandicapten of bejaarden krijgen dan geen boodschappenhulp meer, worden niet meer begeleid naar bijvoorbeeld de bingoavond. Ze moeten dus thuis blijven zitten, juist nu hun huishoudelijke verzorging al een stuk minder is geworden door de WMO. Ze hebben dan wél meer tijd om na te denken over de normen en waarden van dit zoveelste kabinet Balkenende: de hardste klappen voor de minstverdienende werkers en voor minst weerbare ouderen.Neem voor een jaarabonnement van € 6,80, een steunabonnement van € 11,35, of eventueel een gratis proefabonnement van 3 nummers op het maandblad van de Rode Morgen, contact op met de redactie per e-mail, of telefonisch via 010 4199054.

Geen opmerkingen: