woensdag 1 augustus 2007

Rijstcondoompje heeft er maar druk mee

Bush' vrouwelijke rechterhand Condo Rijst (hij heeft natuurlijk ook nog een aantal mannelijke types rechts van zich lopen; denk maar aan Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Wolfowitz en nog wat meer lui van dat kaliber) zit niet stil.

Ze is een grote tournee begonnen door het Midden-Oosten, samen met de Verenigdestaatse minus-ter van Oorlog Robert Gates. "Defensie" voor het betreffende minus-terie is in de VS meer nog dan waar ook een faliekante verdraaiing van de feiten: de VS hebben vanaf het begin alleen maar aanvalsoorlogen gevoerd ter 'verdediging' van hun economische belangen; tenzij natuurlijk het in elkaar hakken van boze Indianenstammen beschouwd wordt als 'defensief'...

Nog vóór de feitelijke tournee (bij een overstap in het Ierse Shannon) maakte ze duidelijk waarom het gaat: "Er bestaat, denk ik, geen enkele twijfel [je hoort Bush praten: "There's no doubt in my mind..."] dat Iran alleen de belangrijkste en enige uitdaging vormt voor de [...] belangen van de VS in het Midden-Oosten en voor het Midden-Oosten, zoals wij dat willen zien." Het is de bedoeling om de neuzen van de VS-bondgenoten dezelfde kant op te draaien tegen Iran, Syrië en Hezbollah. (
BBC News, gisteren)

Tussen haar dreigende taal frommelt ze dan wel even "denk ik", maar dat gaat alleen over de twijfel en niet meer over de rest van het oorlogszuchtige praatje, waarbij het om te beginnen nodig is om te begrijpen dat "uitdaging" ("challenge") Nieuwspraak is voor "doelwit".

Verder laat ze er ook geen twijfel over bestaan dat het gaat over de VS-belangen in het Midden-Oosten. Het is inmiddels al wel duidelijk dat het régime van (en rond) Bush zich op geen enkele manier druk maakt over de belangen van de bewoners van het Midden-Oosten (of elders in de wereld), terwijl die toch juist de eerste belanghebbenden zijn: het gaat tenslotte om hun eigen landen, nietwaar? Sterker nog: het gaat over de manier waarop "wij" het Midden-Oosten willen zien - en dat zal wel neerkomen op die walgelijke McDreck-palen met de wansmakelijke M op elke straathoek, én Midden-Oostelijke "bereidheid" om voor een grijpstuiver alle olie- en andere bodemschatten aan de VS over te dragen, én kolossale aankopen van Verenigdestaatse wapens.

Ook Gates deed nog een duit in het zakje, toen hij aan verslaggevers meldde dat de VS-functionarissen "alle landen willen verzekeren dat bij de politiek [van George W.B.] in Iraq de stabiliteit en de veiligheid in de regio altijd een hoge prioriteit gehad hebben en nog hebben".

Een verdere uitwijding over de stabiliserende werking van de misdadige VS-oorlogsvoering in de regio is, dunkt mij, niet nodig, maar mocht die nodig zijn, blader dan de berichten van de laatste jaren in mijn weblog nog maar eens door.

Ik wil intussen nog verwijzen naar mijn artikel De Verenigde Staten bouwen verder aan de wereldvrede van 29 juli dit jaar, waarin ik al melding maakte van kolossale bedragen aan steun voor o.a. Saudi Arabië en Israel.

Toen was me nog niet duidelijk om wat voor hulp het precies ging, maar het BBC-artikel laat daarover geen twijfel meer bestaan.

Israel kan dankzij deze hulp zijn militaire macht in de regio "kwalitatief" handhaven, en Saudi-Arabië krijgt waarschijnlijk de beschikking over door satellieten bestuurde bommen. De wapendeal met de Saudi's moet overigens nog goedgekeurd worden en ondervindt, ook binnen de VS nog tegenstand.

Geen opmerkingen: